Γ. Μαμάκης: Οι συγχωνεύσεις τμημάτων δημοτικών σχολείων στο Λασίθι είναι «μετρημένες» και λιγότερες απ’ όσες προβλέπει η νομοθεσία


 «Καθησυχαστικός» σε σχέση με τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει από την απόφαση για συγχωνεύσεις 12 τμημάτων δημοτικών σχολείων σε όλο το νομό Λασιθίου (και αντιστοίχως σε όλη την Ελλάδα) εμφανίστηκε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Μαμάκης, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Λασίθι για όσα προγραμματίζονται για την επόμενη σχολική χρονιά.

Σε επίπεδο νομού συγχωνεύσεις θα γίνουν σε τέσσερα δημοτικά σχολεία της Σητείας και έξι διαφορετικές τάξεις, στον Άγιο Νικόλαο σε δύο δημοτικά και τρεις τάξεις, στην Ιεράπετρα σε ένα σχολείο και δύο τάξεις και στη Νεάπολη σε ένα σχολείο και μια τάξη.

Σύμφωνα με τον κ. Μαμάκη ο προγραμματισμός αυτός, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, αφορά σε ένα «συμμάζεμα» τμημάτων που λειτουργούσαν με λίγους μαθητές και παράλληλα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που στόχο έχει να μειώσει σταδιακά το φαινόμενο των αναπληρωτών καθηγητών. Για την ερχόμενη σχολική χρονιά όπως τονίζει ο κ. Μαμάκης έχουν προγραμματιστεί 10.000 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, αριθμός σχεδόν διπλάσιος του αναμενομένου, ο οποίος δείχνει την πρόθεση του Υπουργείου για τη λειτουργία σχολείων με μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας υπογράμμισε πως η αύξηση μαθητών που θα προκύψει σε ορισμένα τμήματα δεν θα δημιουργήσει προβλήματα και συνολικά όλα τα σχολεία του νομού θα ξεκινήσουν τη σχολική χρονιά με καλύτερες προϋποθέσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Το μέγιστο όριο των 25 μαθητών ανά τμήμα σε δημοτικά σχολεία το οποίο ορίζεται από τη νομοθεσία θα προκύψει σε τέσσερα τμήματα σε όλο το νομό, ανέφερε ο κ. Μαμάκης, προσθέτοντας πως αν εφαρμοζόταν κατά γράμμα ο νόμος, τότε σε όλο το Λασίθι θα έπρεπε να καταργηθούν έξι σχολικές δομές, κάτι που δείχνει, όπως είπε πως οι συγχωνεύσεις που γίνονται είναι περιορισμένες.

Παράλληλα με τις 12 συγχωνεύσεις τμημάτων δημιουργούνται και 37 νέα τμήματα τα οποία μοιράζονται σε δημοτικά και νηπιαγωγεία όλου του νομού, ενώ έγινε εφικτό να κρατηθούν ανοιχτά τα Δημοτικά Σχολεία της Καλαμαύκας και της Σκοπής στα οποία φοιτούν 5-6 μαθητές περίπου στο κάθε ένα.

Διδασκαλία με παράλληλη στήριξη και μετακινήσεις μαθητών

Ένα από τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από τις συγχωνεύσεις των 12 τμημάτων αφορά και το θέμα μαθητών που χρειάζονται και δικαιούνται παράλληλη στήριξη με τον κ. Μαμάκη να επισημαίνει πως σε όλα τα τμήματα που υπάρχουν τέτοιοι μαθητές η διδασκαλία γίνεται από δύο εκπαιδευτικούς οι οποίοι αρκούν και έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν το μάθημα χωρίς προβλήματα ακόμα κι αν υπάρχουν τρεις οι τέσσερις μαθητές με διαγνωσμένα μαθησιακά προβλήματα..

Συνολικά 300 μαθητές σε όλο το νομό Λασιθίου δικαιούνται παράλληλης στήριξης ανέφερε ο κ. Μαμάκης με 260 δασκάλους να είναι διαθέσιμοι για αυτό το σκοπό.

Παράλληλα ο κ. Μαμάκης υπογράμμισε, και δεσμεύτηκε γι’ αυτό, πως από τις αλλαγές που γίνονται στα τμήματα των σχολείων δεν θα προκύψει κανένα ζήτημα αλλαγής σχολικής μονάδας για κανένα μαθητή οι οποίοι φοιτούν ή έχουν εγγραφεί σε κάποιο σχολείο.

Θυμίζουμε πως για το θέμα έχουν υπάρξει πολύ έντονες αντιδράσεις τόσο από πλευράς εκπαιδευτικών του νομού οι οποίοι προγραμματίζουν συνάντηση ενημέρωσης με γονείς την ερχόμενη Παρασκευή, αλλά και από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας, ο Σύλλογος Γονέων του οποίου έχει αποφασίσει να μην επιτρέψει το άνοιγμα του σχολείου αν δεν αλλάξει η απόφαση για συγχώνευση τμημάτων.

Ακούστε αναλυτικότερα:

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη