Top News

Συνεχίζεται για τρίτη μέρα η κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο Ρέθυμνο

 


Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης σε αγροτοδασική έκταση του δήμου Αμαρίου στο Ρέθυμνο συνεχίζει να προκαλεί τεράστια καταστροφή, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν αδιάκοπη μάχη για την κατάσβεσή της.

Με το πρώτο φως της ημέρας, απογειώθηκαν τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα για να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού, ενώ ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής προβλέπει την αποστολή τριών επιπλέον αεροσκαφών τις επόμενες ώρες, για να ενισχύσουν την προσπάθεια των επίγειων δυνάμεων.

Προκλήσεις από τους ανέμους και τη γεωμορφολογία

Πάνω από 250 πυροσβέστες συνεχίζουν την τιτάνια προσπάθεια για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί η πρόγνωση για ενίσχυση των ανέμων κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετά την προσωρινή εξασθένησή τους τη νύχτα και το πρωί. Οι ισχυροί άνεμοι, που αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση, αναζωπυρώνουν τα πύρινα μέτωπα, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.

Η γεωμορφολογία της περιοχής αποτελεί επίσης σημαντική πρόκληση για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς δυσκολεύει την πρόσβαση των οχημάτων στα πύρινα μέτωπα, αναγκάζοντας τα πεζοπόρα τμήματα να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν τις φλόγες και να αποτρέψουν περαιτέρω καταστροφές.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί κίνδυνος για τους οικισμούς, με τις δυνάμεις να επικεντρώνονται στην κατάσβεση των εστιών εντός της καμένης περιοχής. Συνολικά, στην περιοχή επιχειρούν 290 πυροσβέστες με 54 οχήματα και 20 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Εκκένωση χωριών και αναζωπυρώσεις

Οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν σημειωθεί σε καλλιέργειες ελαιώνων, ενώ συνολικά έχουν εκκενωθεί εννέα χωριά κατόπιν μηνυμάτων από το «112». Οι περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο είναι τα χωριά Πλάτανος, Αποδούλου, Βαθιακό και Αγία Παρασκευή, όπου καταγράφονται οι πιο δύσκολες συνθήκες λόγω της φωτιάς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις εναέριες επιχειρήσεις με τη δύση του ηλίου, αφήνοντας τις επίγειες δυνάμεις να συνεχίσουν το έργο της κατάσβεσης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρίου, Παντελή Μουρτζανό, τα συγκεκριμένα χωριά αποτέλεσαν τα πιο δύσκολα μέτωπα της ημέρας, καθώς η συνεχής αναζωπύρωση των φλογών δημιούργησε συνθήκες «τέλειου πανικού».


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη