Με αίσθημα δικαίωσης αλλά και βαθιάς απογοήτευσης για τη στάση υπηρεσιακού παράγοντα της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, η πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του Δήμου Ιεράπετρας, Μαρία Ρουμελιωτάκη, τοποθετήθηκε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι για την αθωωτική απόφαση στη δίκη που διεξήχθη χθες, Δευτέρα, σχετικά με τη ρύπανση στον Αλμυρό Ποταμό το 2022.
Αυτή ήταν η μία από τις τρεις συνολικά δικαστικές διαδικασίες που αφορούν τη λειτουργία της επιχείρησης του πυρηνελαιουργείου με τις άλλες δύο να αναβάλλονται και την κυριότερη δίκη που αφορά την ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί στον ιδιοκτήτη του πυρηνελαιουργείου μετά από μήνυση του πρώην Δημάρχου Θ. Καλαντζάκη να ορίζεται για τον επόμενο Νοέμβριο.
Τόσο η κυρία Ρουμελιωτάκη, που εκπροσωπούσε τη δημοτική αρχή, όσο και ο ιδιοκτήτης του πυρηνελαιουργείου, Μιχάλης Αλμπαντάκης, αθωώθηκαν λόγω ασαφειών και έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Ωστόσο, η πρώην αντιδήμαρχος κατήγγειλε με έντονο και συναισθηματικά φορτισμένο λόγο ότι η έκβαση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη στάση που κράτησε στο δικαστήριο εκπρόσωπος του Τμήματος Υδροοικονομίας και Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας, ο οποίος, αντί να στηρίξει τις θέσεις του Δήμου, φάνηκε να τις υπονομεύει.
«Πλήρης απογοήτευση»
«Δυστυχώς, απογοητεύτηκα για ακόμα μία φορά», ανέφερε η κυρία Ρουμελιωτάκη, περιγράφοντας την εικόνα στο δικαστήριο. «Δεν δέχομαι, μετά από τόση συνεργασία που είχαμε με την Αντιπεριφέρεια, να είχαμε αυτή την αντιμετώπιση».
Σύμφωνα με την ίδια, η κατάθεση του υπηρεσιακού παράγοντα παρουσίασε τον Δήμο Ιεράπετρας και τη συγκεκριμένη δημοτική αρχή ως την πηγή του προβλήματος. «Ήμασταν εμείς που φταίμε για όλα. Εμείς δημιουργήσαμε το πρόβλημα με τη μονάδα του πυρηνελαιουργείου», δήλωσε χαρακτηριστικά, μεταφέροντας το κλίμα που εισέπραξε.
Η πρώην αντιδήμαρχος εξέφρασε την οργή της για το γεγονός ότι αγνοήθηκαν οι χιλιάδες υπογραφές πολιτών και οι συνεχείς διαμαρτυρίες, ενώ η υπεράσπιση του Δήμου παρουσιάστηκε σχεδόν ως προσωπική εμμονή. «Ρωτήθηκε ο πρώην Δήμαρχος αν έχει κάτι προσωπικό με τον κύριο Αλμπαντάκη. Φυσικά δεν έχουμε προσωπικό με κανέναν. Απλά θέλουμε κάποια πράγματα να γίνονται σωστά», τόνισε.
Αοριστίες, καθυστερήσεις και «προσωπικά συμπεράσματα»
Η κυρία Ρουμελιωτάκη άφησε αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της αρμόδιας υπηρεσίας της Αντιπεριφέρειας, υποστηρίζοντας ότι οι έλεγχοι και οι αυτοψίες γίνονταν πάντα «ετεροχρονισμένα» και ποτέ την ώρα που καταγγελλόταν το πρόβλημα.
Το αποκορύφωμα, όμως, ήταν η κατάθεση στο δικαστήριο. Όπως ισχυρίστηκε, ο μάρτυρας από την Αντιπεριφέρεια κατέθεσε με αοριστίες και «προσωπικά συμπεράσματα», υποστηρίζοντας πως η ρύπανση προερχόταν και από τον πρώην ΧΑΔΑ, η οποία μάλιστα ήταν «καταστροφική» και περιείχε «βαρέα μέταλλα», σε αντίθεση με τις διαρροές του πυρηνελαιουργείου που χαρακτηρίστηκαν «λίγες ποσότητες» και «βιολογικό απόβλητο». Για αυτούς τους ισχυρισμούς δεν παρουσιάστηκε κανένα στοιχείο τόνισε η κα Ρουμελιωτάκη.
Αυτή η «ελλιπής» και «με προσωπικά συμπεράσματα» έκθεση, όπως τη χαρακτήρισε, ήταν τελικά ο λόγος που οδήγησε στην αθώωση και των δύο πλευρών.
Πολιτικές διαστάσεις και το επόμενο ραντεβού τον Νοέμβριο
Η υπόθεση πήρε και πολιτική χροιά, καθώς, σύμφωνα με την κυρία Ρουμελιωτάκη, στο δικαστήριο ειπώθηκε ότι «η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δημιουργούσε το πρόβλημα, ενώ με τη νέα δεν υπάρχει πρόβλημα». Η ίδια αντέκρουσε τον ισχυρισμό, θέτοντας το ερώτημα: «Αναρωτιέμαι, εάν δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί ο κύριος Ανδρουλάκης, ο σημερινός Αντιπεριφερειάρχης, έδωσε εντολή να κλείσει η μονάδα;».
Η λέξη που τη σημάδεψε, όπως είπε, ήταν η υπόνοια ότι ο Δήμος έδρασε «με πρόθεση». «Αυτή η λέξη θα μείνει μέσα στον εγκέφαλό μου. Με πρόθεση; Είναι δυνατόν ποτέ να γίνεται αυτό;».
Παρά την αθώωσή της, η οποία επιτεύχθηκε με τη συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, η κυρία Ρουμελιωτάκη δήλωσε «πληγωμένη» από τη διαδικασία.
Η δικαστική διαμάχη, ωστόσο, δεν τελειώνει εδώ. Στις 24 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση της μήνυσης που είχε καταθέσει ο πρώην δήμαρχος Θεοδόσης Καλαντζάκης μαζί με υπογραφές δημοτών. Η κυρία Ρουμελιωτάκη απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να είναι παρόντες, εκφράζοντας την ελπίδα να παραστεί και εκπρόσωπος της Αντιπεριφέρειας «για να αλλάξει το κλίμα» και να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης.
Δημοσίευση σχολίου