200 μέρες στη σειρά, το Φράγμα Μπραμιανών συνεχίζει να αδειάζει

 

φωτογραφία: Λευτέρης Μανδουραρακης 

Ήταν 6 Μαρτίου 2024 όταν για τελευταία φορά το απόθεμα στο φράγμα Μπραμιανών αυξήθηκε έστω και λίγο. Τότε το απόθεμα ήταν 9,33 εκατ. κυβικά νερού. Από τότε και μέχρι σήμερα έχουν περάσει 200 (και δύο) μέρες, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία έχει κάνει ξανά την εμφάνισή του και το απόθεμα έχει φτάσει τα 4,53 εκατ. κυβικά, έχοντας μειωθεί τους τελευταίους 6,5 μήνες σχεδόν κατά πέντε εκατομμύρια κυβικά.

Τα πρωτοβρόχια των αρχών του Σεπτεμβρίου δεν ήταν φυσικά αρκετά για να ενισχύσουν σημαντικά τις πηγές που τροφοδοτούν τα Μπραμιανά, η κατανάλωση νερού στην αρχή της καλλιεργητικής χρονιάς είναι αυξημένη, και το απόθεμα συνεχίζει να μειώνεται.

Προς το παρόν η κατάσταση θεωρείται διαχειρίσιμη, εφόσον βέβαια τους επόμενους μήνες οι βροχές είναι ικανοποιητικές και δεν επαναληφθεί μια ακόμα «στεγνή» χρονιά.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον ταμιευτήρα η δεύτερη φάση κατασκευής της προσαγωγού διώρυγας Μύθων-Μπραμιανών συνεχίζεται και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας οι νέοι σωλήνες για την τρίτη και τελευταία φάση του έργου έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους από την Κίνα.

Η νέα προσαγωγός υπόσχεται να λύσει οριστικά το πρόβλημα των αποθεμάτων αλλά και της ανασφάλειας που δημιουργείται σε περιόδους λειψυδρίας, όμως το έργο αυτό, αν και προχωρά, δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τους αμέσως επόμενους μήνες.

Οι επόμενοι μήνες δεν φαίνεται να κρύβουν προβλήματα, όμως το επόμενο καλοκαίρι και φθινόπωρο ίσως η κατάσταση είναι διαφορετική. Ανάλογη άλλωστε ήταν η εικόνα στα Μπραμιανά το 2017 την προηγούμενη περίοδο μεγάλης λειψυδρίας. Το αν οι φορείς και αγρότες της περιοχής πήραν, τότε, τα σωστά μαθήματα, θα φανεί σύντομα,




Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη