Τα οφειλόμενα 500.000 ευρώ για τη μελέτη και το αβέβαιο μέλλον του ΒΙ.ΠΑ. Ιεράπετρας


 Συνέχεια στη δύσκολη, περίπλοκη αλλά σίγουρα μεγάλης σημασίας προσπάθεια για τη δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου στην Ιεράπετρα δόθηκε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι μετά τις χθεσινές τοποθετήσεις τόσο από την πλευρά του προέδρου της ΒΙΠΑ ΑΕ αλλά και των ιδιοκτητών των εκτάσεων στις οποίες έχει χωροθετηθεί το πάρκο, απ’ τις οποίες φάνηκε ότι πλέον υπάρχει, τουλάχιστον, μια μεγάλη διαφορά απόψεων.

Η σημερινή εκπομπή στο Ράδιο Λασίθι φιλοξένησε τον Μανώλη Λιανάκη, τοπογράφο και πολεοδόμο με καταγωγή από το Ορεινό ο οποίος εκπόνησε τις προμελέτες του Πάρκου και έχει παίξει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις του ΒΙΠΑ τα τελευταία 15 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Λιανάκης εξήγησε την ιστορική εξέλιξη του έργου και εξέφρασε την αγανάκτησή του για την οικονομική αδράνεια που το έχει καθηλώσει εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Ο κ. Λιανάκης τόνισε ότι το έργο θεσμοθετήθηκε από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ότι οι ιδιοκτησίες εντός του πάρκου απέκτησαν υπεραξία, τουλάχιστον στα χαρτιά, από τη στιγμή που ορίστηκε ο χώρος του Βιομηχανικού Πάρκου. Όμως, παρά τις υποσχέσεις των ιδιοκτητών να παραχωρήσουν τις εκτάσεις τους προς όφελος του έργου, η οικονομική κρίση και τα μνημόνια επέφεραν σοκ στην υλοποίηση του σχεδίου. Οι μέτοχοι σταμάτησαν να βάζουν χρήματα, αφού επικράτησε αβεβαιότητα και φόβος για το μέλλον.

Οι εργασίες του ίδιου κόστισαν περίπου 500.000 € για τις προμελέτες και τις πολεοδομικές μελέτες που είχε πραγματοποιήσει, χρήματα τα οποία δεν έχει λάβει και όπως ανέφερε, δεν έχει διεκδικήσει έως τώρα ευελπιστώντας στην υλοποίηση του έργου.  Όπως λέει ο κ. Λιανάκης αποφάσισε να δώσει πίστωση χρόνου στην εταιρεία, ελπίζοντας ότι το έργο θα μπορούσε να συνεχιστεί. “Η ζωή μας δεν είναι μόνο χρήματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι στόχος του ήταν να υλοποιηθεί το έργο και όχι να το “καταστρέψει” απαιτώντας τα οφειλόμενα.

Ο κ. Λιανάκης ανέφερε επίσης ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τον νέο δήμαρχο της Ιεράπετρας, καθώς πιστεύει ότι ο Δήμος θα μπορούσε να παίξει κεντρικό ρόλο στην επανεκκίνηση του έργου, ιδιαίτερα μέσω της εξασφάλισης χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο ή το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν δεσμευμένα κεφάλαια στο Πράσινο Ταμείο, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του έργου, αλλά χρειάζεται πίεση από τον Δήμο για να τα αποδεσμεύσει. Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απουσία συμμετοχής των κατοίκων στις συνελεύσεις, τονίζοντας ότι η κοινωνική απομόνωση εμποδίζει την προώθηση τέτοιων σημαντικών έργων.

Επιπλέον, ο κ. Λιανάκης αναφέρθηκε σε συζητήσεις που είχε με τον πρώην δήμαρχο, Θεοδόση Καλαντζάκη, και με τον βουλευτή Γιάννη Πλακιωτάκη, με τον τελευταίο να δηλώνει θετικός στο να υποστηρίξει το έργο. Ο κ. Λιανάκης επισήμανε ότι η υλοποίηση του Βιομηχανικού Πάρκου θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή, ειδικά ενόψει της πιθανής εξόρυξης υδρογονανθράκων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας. Πρόσθεσε ότι η Κρήτη έχει την ευκαιρία να αλλάξει το τοπίο της οικονομικής ανάπτυξης με τέτοιου είδους έργα και ότι η έλλειψη οργανωμένων βιομηχανικών υποδομών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα.

Στη συνέχεια της εκπομπής, παρενέβη ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο οποίος επιβεβαίωσε τις προκλήσεις που αντιμετώπισε το έργο κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο κ. Καλαντζάκης υπενθύμισε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ασχοληθεί σοβαρά με το Βιομηχανικό Πάρκο, πραγματοποιώντας συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες και στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και με τοπικούς φορείς.

Ο κ. Καλαντζάκης  τόνισε πως η πανδημία του COVID-19 και η ενεργειακή κρίση προκάλεσαν καθυστερήσεις που επηρέασαν και τις εξελίξεις γύρω από το συγκεκριμένο έργο. Ο Δήμος δεν είχε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει ένα τόσο μεγάλο έργο μόνος του, ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι είχε εξεταστεί η δυνατότητα να αναλάβει  ο Δήμος την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας που θα υλοποιούσε το έργο, αλλά η υποστήριξη από την κεντρική κυβέρνηση και την Περιφέρεια σε κάτι τέτοιο ήταν απαραίτητη.

Ο κ. Καλαντζάκης επεσήμανε ότι η Περιφέρεια έχει μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες, ενώ κάλεσε και την κεντρική κυβέρνηση να παρέμβει ουσιαστικά για την εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων. Εξήγησε ότι το έργο έχει τεράστια σημασία για την αναπτυξιακή προοπτική της Ιεράπετρας και ότι η θετική στάση δεν αρκεί από μόνη της. Το κλειδί για την πρόοδο του έργου είναι η χρηματοδότηση, την οποία ο Δήμος αδυνατεί να εξασφαλίσει μόνος του. Παράλληλα, τόνισε ότι το έργο είναι θεσμοθετημένο και δεν μπορεί να αλλάξει χρήση, κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων πρέπει να πληρωθούν για να προχωρήσει το έργο. Σημείωσε επίσης ότι η συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους εμπλεκόμενους φορείς είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η έλλειψη κατανόησης και συμμετοχής από την πλευρά των πολιτών αποτελεί σημαντικό εμπόδιο.

Παράλληλα ο πρώην Δήμαρχος τόνισε πως η πρόθεση των ιδιοκτητών των εκτάσεων να τις παραχωρήσουν για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου για τους ΤΟΕΒ του νομού δεν αποτελεί μια απλή υπόθεση, αφού οι εκτάσεις έχουν πλέον συγκεκριμένες χρήσεις γης που έχουν ρυθμιστεί από τις πολεοδομικές ρυθμίσεις του ΣΧΟΟΑΠ κλπ.  Για το λόγο αυτό ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση από όλες τις πλευρές, ώστε να προχωρήσουν ομαλά οι επόμενες διαδικασίες.

Το ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι αν η νέα δημοτική αρχή θα μπορέσει να “μπει μπροστά” και να φέρει ξανά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο τραπέζι, με στόχο την υλοποίηση του έργου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καλαντζάκης, “αν δεν υπάρχει θέληση, τίποτα δεν θα προχωρήσει”. Πρόσθεσε ότι η ενότητα και η κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι απαραίτητη για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.

Ακούστε αναλυτικά:

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη