Top News

Κοινό ψήφισμα με αντιρρήσεις από την Περιφέρεια και φορείς της Κρήτης για το νέο νομοσχέδιο που αφορά ενεργειακά έργα

 

Κοινό Ψήφισμα για το νέο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων» στέλνει προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Περιφέρεια και φορείς της Κρήτης.

Αναλυτικότερα:

  1. η Περιφέρεια Κρήτης, βάσει του ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου από την 24.10.2024  συνεδρίασή του 
  2. η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα 
  3. το Παράρτημα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας 
  4. το Εμπορικό – Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου 
  5. το Παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας 

με το παρόν κείμενο διατυπώνουν τις κοινές θέσεις τους για το νομοσχέδιο του Υπουργείου  Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη  βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την  αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων», ειδικότερα για τα άρθρα 28 και 29. Συγκεκριμένα: 

Άρθρο 28 

Η υποστήριξη και η περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού των «πραγματικών» ενεργειακών κοινοτήτων κρίνεται  καίριας σημασίας. Για το σκοπό προτείνουμε να επιτρέπεται στις κοινότητες μέλη της Δέσμης Ενεργειακών  Κοινοτήτων που έχουν ευρεία κοινωνική βάση να υλοποιούν έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και να μην συμπεριληφθούν στις διατάξεις του Άρθρου 28 για εξέταση των αιτήσεων τους ως έργα εικονικού  ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού. 

Τα έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από κοινότητες ευρείας βάσης έχουν επανειλημμένως  στοχοποιηθεί ότι προκαλούν “στρεβλώσεις” στο σύστημα και ότι ευθύνονται για το πρόβλημα των μηδενικών  (ή πολύ χαμηλών) τιμών στην DAM. Τα παραπάνω επιχειρήματα δεν ευσταθούν γιατί αρχικά τα έργα  εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από «πραγματικές» κοινότητες αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό  της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ (<0,1%) και η σχεδίαση των έργων αυτών είναι τέτοια, ώστε η παραγόμενη  ενέργεια να είναι μικρότερη ή ίση της ετήσιας κατανάλωσης των μελών, στα οποία περιλαμβάνονται φυσικά  πρόσωπα, επιχειρήσεις, ΟΤΑ και ευάλωτα νοικοκυριά. Συνεπώς, τα έργα των μελών των κοινοτήτων ευρείας  βάσης είναι πιο κοντά στη λύση του προβλήματος, που αυτή τη στιγμή – και στο άμεσο μέλλον – είναι το πλεόνασμα παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ, δημιουργώντας συνθήκες δίκαιης πράσινης μετάβασης για  όλους. 

Άρθρο 29 

Οι ανωτέρω φορείς εκφράζουν την απόλυτη αντίθεσή τους με τις ρυθμίσεις του Άρθρου 29 του νομοσχεδίου,  οι οποίες αφορούν σε τροποποιήσεις του άρθρου 100 του Ν.4821/2021. Στο συγκεκριμένο άρθρο δίνεται παράταση των αδειών για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στη Νήσο Κρήτη και σε άλλα νησιά του  Αιγαίου, που, ενώ είχαν με ειδικό όρο υποχρέωση κατασκευής ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης, τα έργα προτείνεται να υλοποιηθούν (με την επιπλέον παράταση) χωρίς τη διασύνδεση. 

Ζητείται η άμεση απόσυρση του άρθρου 29 από το νομοσχέδιο, η οριστική ανάκληση των εν λόγω αδειών  για αιολικά πάρκα στην Κρήτη και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου και ο διαμοιρασμός εκ νέου του ηλεκτρικού χώρου στην Νήσο Κρήτη και στα υπόλοιπα νησιωτικά συμπλέγματα που βρίσκονται υπό  διασύνδεση με ικανοποιητικό ποσοστό (άνω του 70%) στους κατοίκους, στις μικρές και πολύ μικρές  επιχειρήσεις, στους φορείς και στις ενεργειακές κοινότητες ευρείας βάσης των περιοχών αυτών.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη