Top News

Το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας μέσα από τα μάτια του Σπύρου Μπιμπίλα

 


Με πολύ θερμά λόγια για την πρώτη του εμπειρία στο 12ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου της Ιεράπετρας, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο Σπύρος Μπιμπίλας ο οποίος βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στην πόλη ως μέλος της κριτικής επιτροπής.

Μια πόλη που δεν του είναι άγνωστη αφού όπως είπε έχει έρθει ως επισκέπτης αρκετές φορές στο παρελθόν, φέτος όμως είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει και στο Φεστιβάλ για το οποίο όπως είπε δεν περίμενε πως θα είναι τόσο οργανωμένο και με τόσο ψηλό επίπεδο παραστάσεων.

Τέτοιες πρωτοβουλίες όπως είπε συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πολιτισμού στις επαρχιακές πόλεις, βοηθώντας τον κόσμο να μείνει και να δραστηριοποιηθεί τοπικά, αντί να μεταναστεύει στα αστικά κέντρα και για το λόγο αυτό συνεχάρη τόσο τους διοργανωτές για την αφοσίωσή τους στη διοργάνωση αλλά και όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτή.

Ο κ. Μπιμπίλας αναφέρθηκε στη συγκινητική ατμόσφαιρα που επικρατεί στο φεστιβάλ, επισημαίνοντας πως η ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας είναι ένας από τους βασικούς λόγους της επιτυχίας του. «Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις ανθρώπους κάθε ηλικίας να γεμίζουν το θέατρο και να υποστηρίζουν με τόσο πάθος τις προσπάθειες των ερασιτεχνικών θιάσων,» ανέφερε. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στους ερασιτέχνες ηθοποιούς που συμμετέχουν, λέγοντας ότι «η αφοσίωση και η αγάπη τους για το θέατρο είναι φανερή σε κάθε παράσταση. Αυτοί οι άνθρωποι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, χωρίς να έχουν τις απολαβές ή την επαγγελματική αναγνώριση των επαγγελματιών ηθοποιών, και αυτό είναι πραγματικά αξιέπαινο.»

Για τον ίδιο, το ερασιτεχνικό θέατρο δεν είναι μόνο ένα μέσο δημιουργικής έκφρασης, αλλά και ένας τρόπος διατήρησης των ανθρώπων σε επαρχιακές περιοχές. Θεωρεί πως οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως το θέατρο, ενισχύουν τον τοπικό πολιτισμό, κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον για τις τέχνες και δημιουργώντας ένα παραγωγικό κοινωνικό περιβάλλον. Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους του ερασιτεχνικού θεάτρου, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να παρέχει «διέξοδο σε ανθρώπους που έχουνε καλλιτεχνικά οράματα».

Ο κ. Μπιμπίλας τόνισε, επίσης, ότι τέτοιου είδους φεστιβάλ συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε περιοχής, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους να έρθουν πιο κοντά στον πολιτισμό και να ανακαλύψουν τη δύναμη της συλλογικής δημιουργίας. «Η επαφή με το θέατρο, ακόμη και σε ερασιτεχνικό επίπεδο, μπορεί να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων, να τους εμπνεύσει και να τους κάνει πιο ενεργούς πολίτες,» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το ευρύτερο θεατρικό τοπίο της Ελλάδας, ο Σπύρος Μπιμπίλας δεν απέφυγε να θίξει την κρίση που βιώνει ο κλάδος, αναφερόμενος στη μεγάλη αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι ηθοποιοί. Παράλληλα, σημείωσε πως, δυστυχώς, το επαγγελματικό θέατρο σε πολλές περιοχές υποβιβάστηκε λόγω ελλείψεων στη χρηματοδότηση και στην υποστήριξη, ενώ έφερε ως παράδειγμα τα ΔΗΠΕΘΕ, τα οποία «έχουνε πέσει σε πολύ κακή μοίρα» εξαιτίας της ανεπαρκούς οικονομικής υποστήριξης.

Ακούστε αναλυτικά:

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη