Χωρίς τέλος φαίνεται να εξελίσσεται η υπόθεση που ξεκίνησε στα τέλη του Αυγούστου στην Καλαμαύκα με τα χρόνια προβλήματα ανεξέλεγκτης βόσκησης που αντιμετωπίζει η περιοχή να καταλήγουν σε ένα «θερμό επεισόδιο» που έφερε την κατάσχεση περίπου 200 αιγοπροβάτων συγκεκριμένου κτηνοτρόφου και αλληλομηνύσεις μεταξύ του ίδιου και εξαγριωμένων κατοίκων.
Μετά από δύο και πλέον μήνες, περίπου 100 μηνύσεις από πλευράς των κατοίκων, προχθές υπήρξαν εξελίξεις καθώς οδηγήθηκαν στη σφαγή 30 περίπου ζώα, τα οποία τόσο καιρό βρισκόταν σε αδειοδοτημένο χώρο του Αγίου Νικολάου και όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μιχάλης Σπυριδάκης, το κρέας τους πρόκειται να διατεθεί στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιεράπετρας. Κάποια από τα υπόλοιπα ζώα επιστράφηκαν στον κτηνοτρόφο, καθώς πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και πληρώθηκε το σχετικό πρόστιμο, ενώ κάποια άλλα παραμένουν φυλασσόμενα μέχρι να γεννήσουν και στη συνέχεια θα δημοπρατηθούν.
Το προχθεσινό περιστατικό αυτό έφερε αντιδράσεις από την «Συνεργασία Κτηνοτρόφων Ηρακλείου» μέλη της οποίας κατήγγειλαν το Δήμο Ιεράπετρας για όλες τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την στιγμή της κατάσχεσης μέχρι και τη σφαγή.
Ο Λευτέρης Τριανταφυλλάκης, μέλος της «Συνεργασίας Κτηνοτρόφων Ηρακλείου», μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι κατήγγειλε τον Δήμο Ιεράπετρας για κακομεταχείριση των ζώων, κάνοντας λόγο για «κτηνωδίες» και παράνομες διαδικασίες φόρτωσης, που οδήγησαν στον θάνατο αρκετών αιγοπροβάτων. Οι εικόνες που κατέγραψαν οι κτηνοτρόφοι, όπως ισχυρίζεται, αποδεικνύουν την κακομεταχείριση των ζώων, ενώ οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι δεν θα αφήσουν το θέμα να κλείσει χωρίς νομική διεκδίκηση.
«Είναι σαν να σου βάζουν φωτιά στο σπίτι σου», σχολιάζει, υπογραμμίζοντας την προσωπική και επαγγελματική ζημιά που υπέστη ο κτηνοτρόφος. Ο κ. Τριανταφυλλάκης ανέφερε επίσης ότι αρκετά από τα ζώα που οδηγήθηκαν στη σφαγή ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, γεγονός που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη οργή στους κτηνοτρόφους. Υποστήριξε ότι η διαδικασία της κατάσχεσης έγινε με βία, με τα ζώα να φορτώνονται σε ακατάλληλα οχήματα, χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές, και μάλιστα υπό συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο ορισμένων ζώων κατά τη μεταφορά.
Επίσης, αναφέρθηκε σε καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και απειλές εναντίον του ιδίου του κτηνοτρόφου και των μελών της οικογένειάς του, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν βίντεο και ένορκες καταθέσεις που επιβεβαιώνουν αυτές τις πρακτικές. «Μιλάμε για πραγματικές κτηνωδίες», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι οι πρακτικές αυτές θυμίζουν Μεσαίωνα και δεν συνάδουν με ένα κράτος δικαίου. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κοινότητα των κτηνοτρόφων του Ηρακλείου είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και να αναδείξει την αδικία που υπέστη ο συνάδελφός τους, καλώντας σε ενότητα και αλληλεγγύη.
Στον αντίποδα, ο αντιδήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Μιχάλης Σπυριδάκης, υπερασπίστηκε πλήρως τις ενέργειες του Δήμου, τονίζοντας ότι όλα έγιναν βάσει του νόμου και με την παρουσία των αρμόδιων αρχών. Ο κ. Σπυριδάκης εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι τα ζώα κατέληξαν στο σφαγείο, δηλώνοντας πως η κατάσταση αυτή αποτελεί αναγκαίο κακό λόγω της ασυνείδητης συμπεριφοράς ορισμένων κτηνοτρόφων που δεν φροντίζουν να περιορίζουν τα ζώα τους, προκαλώντας καταστροφές στις καλλιέργειες των αγροτών.
«Λυπάμαι πραγματικά για το βίος που χάνουν οι άνθρωποι στα χωριά. Λυπάμαι όμως επίσης να βλέπω ηλικιωμένους που βλέπουν το αμπέλι τους, που το φρόντιζαν μια ζωή, να καταστρέφεται», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, αναφέρθηκε στις επικρίσεις που έχει δεχθεί για την ενέργεια αυτή, καθώς και σε αναρτήσεις του σωματείου των κτηνοτρόφων Ηρακλείου στα κοινωνικά δίκτυα που χαρακτήρισε ψευδείς και παραπλανητικές, υπογραμμίζοντας ότι κάθε διαδικασία πραγματοποιήθηκε με διαφάνεια και σύμφωνα με το νόμο. Παράλληλα σχετικά με τη σφαγή ζώων που κυοφορούσαν ο αντιδήμαρχος ανέφερε πως αυτό συνέβη μόνο σε μια περίπτωση ενός ζώου που όταν, πριν δύο μήνες, ελέγχθηκε και καταγράφηκε δεν είχε γίνει φανερή η εγκυμοσύνη του.
Ο κ. Σπυριδάκης υπογράμμισε την ευθύνη των κτηνοτρόφων για την καταστροφή των αγροτικών καλλιεργειών, σημειώνοντας ότι «δεν έχει μόνο ο κτηνοτρόφος ψυχή και περιουσία, αλλά και ο αγρότης». Επίσης, πρόσθεσε ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής αδράνειας στη ρύθμιση των κτηνοτροφικών και γεωργικών ζωνών.
Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Δήμος κατά τη διαδικασία περισυλλογής και μεταφοράς των ζώων, τονίζοντας ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα κατάλληλα οχήματα και ότι η μεταφορά έγινε με αυτοσχέδια μέσα. «Δεν υπήρχε άλλος τρόπος εκείνη τη στιγμή, και αναγκαστήκαμε να προσαρμόσουμε ένα όχημα για να μεταφέρουμε τα ζώα», ανέφερε. Επίσης, υπογράμμισε ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν νόμιμες και ότι η παρουσία της αστυνομίας ήταν κρίσιμη για να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις. Ο ίδιος δήλωσε ότι δέχθηκε απειλές για τις ενέργειές του, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία της θέσης του, καθώς προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ της προστασίας των ζώων και της διασφάλισης της τάξης, αφού απ’ τη μια πλευρά οι κάτοικοι της Καλαμαύκας πίεζαν για την απομάκρυνση των ζώων και απ’ την άλλη κτηνοτρόφοι είχαν κλείσει το δρόμο επί 2.5 ώρες με αποτέλεσμα τα ζώα που είχαν φορτωθεί να επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο.
Ο αντιδήμαρχος δήλωσε ότι, παρά τις απειλές που έχει δεχθεί από την πλευρά των κτηνοτρόφων και των κατοίκων, η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα κατά της ανεξέλεγκτης βόσκησης, προκειμένου να προστατευθούν οι καλλιεργητές και να διατηρηθεί η τάξη στις αγροτικές περιοχές της Ιεράπετρας. Ο κ. Σπυριδάκης ανέφερε ότι παρόμοιες ενέργειες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και σε άλλες περιοχές, όπως στο Καβούσι, και πως οι νόμιμες διαδικασίες θα ακολουθηθούν χωρίς εξαιρέσεις.
Τόνισε επίσης ότι η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να δράσει δυναμικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος και να προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων εάν κριθεί απαραίτητο. «Η κατάσταση ήταν έκρυθμη, και προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε την ισορροπία χωρίς να θυσιαστούν περισσότερα ζώα ή να προκληθούν περαιτέρω ζημιές», πρόσθεσε.
Ο κ. Σπυριδάκης υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία ανάμεσα στις τοπικές αρχές και τους πολίτες, καθώς και τη σημασία της αλληλοκατανόησης για την επίλυση των ζητημάτων που ταλαιπωρούν την περιοχή. «Χρειάζεται αλληλοσεβασμός και συνεννόηση. Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε την ευημερία των χωριών μας», κατέληξε.
Ακούστε αναλυτικότερα:
Δημοσίευση σχολίου