Η σημερινή συζήτηση στο Ράδιο Λασίθι με τον κ. Μιχάλη Παπαδάκη, ιδιοκτήτη του Ελαιουργείου Παπαδάκης στο Ξεροπήγαδο Ιεράπετρας, δεν ήταν απλώς μια ενημέρωση, αλλά και μια ευκαιρία να γίνει γνωστή μια νέα, καινοτόμος προσέγγιση στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου. Η συζήτηση εστίασε στη διαδικασία της κοινής άλεσης, μια μέθοδο που φέρνει επανάσταση στην παραγωγή ελαιολάδου και υπόσχεται πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ελαιοπαραγωγούς όσο και για τα ελαιουργεία. Ο κ. Παπαδάκης, με τη γνώση και την εμπειρία του, μοιράστηκε σημαντικές πληροφορίες για αυτήν τη νέα προσέγγιση, υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματά της και τη συμβολή της στην παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος.
Τι Είναι η Κοινή Άλεση;
Η κοινή άλεση, που εφαρμόζεται πλέον σταθερά στο Ελαιουργείο Παπαδάκης, είναι μια διαδικασία που επιτρέπει την ταυτόχρονη επεξεργασία του ελαιοκάρπου από πολλούς παραγωγούς, σε αντίθεση με την παραδοσιακή ατομική άλεση, η οποία απαιτεί ξεχωριστή επεξεργασία για κάθε παραγωγό. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδάκης, η κοινή άλεση προσφέρει γρηγορότερη και πιο αποδοτική επεξεργασία του καρπού, διασφαλίζοντας ότι ο καρπός δεν θα παραμείνει για μεγάλο διάστημα σε συνθήκες που θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν την ποιότητά του. Η διαδικασία αυτή βοηθά στη διατήρηση της φρεσκάδας του ελαιοκάρπου, ενώ αποφεύγονται προβλήματα όπως η ζύμωση και η υπερθέρμανση που μπορούν να προκύψουν όταν ο καρπός αποθηκεύεται για μεγάλο διάστημα σε πλαστικά σακιά.
Τα Οφέλη της Κοινής Άλεσης
Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της κοινής άλεσης είναι η χρήση πιστοποιημένων παλετοκιβωτίων για την αποθήκευση του καρπού, τα οποία εξασφαλίζουν την καλύτερη αεροποίηση και προστασία του προϊόντος. Τα πιστοποιημένα παλετοκιβώτια επιτρέπουν την ομοιόμορφη κατανομή του καρπού, αποφεύγοντας την πίεση και την υπερθέρμανση, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνουν τη μεταφορά του καρπού από το χωράφι στο ελαιουργείο. Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι οι παραγωγοί μπορούν να παραδώσουν τον καρπό τους στο ελαιουργείο, όπου γίνεται μια γρήγορη και ακριβής μέτρηση της περιεκτικότητας σε λάδι με τη χρήση ενός φασματογράφου, εξασφαλίζοντας ότι ο κάθε παραγωγός λαμβάνει την ακριβή αναλογία του προϊόντος που του αναλογεί. Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση διαφάνειας και εμπιστοσύνης στη διαδικασία, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους παραγωγούς.
Πληρωμή για Ελαιόλαδο Οξύτητας 0.3 Γραμμών
Ένα σημαντικό στοιχείο που αξίζει να τονιστεί είναι ότι οι ελαιοπαραγωγοί που επιλέγουν την κοινή άλεση πληρώνονται για ελαιόλαδο οξύτητας 0.3 γραμμών, κάτι που αποτελεί μεγάλο κίνητρο για την επιλογή αυτής της μεθόδου. Η εξαιρετικά χαμηλή οξύτητα του λαδιού που παράγεται μέσω της κοινής άλεσης εγγυάται υψηλή ποιότητα και καλύτερη τιμή στην αγορά, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους παραγωγούς που επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν το εισόδημά τους.
Ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι η κοινή άλεση δεν είναι υποχρεωτική, αλλά προαιρετική και προτρέπει τους παραγωγούς να τη δοκιμάσουν, καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά. Το λάδι που παράγεται μέσω αυτής της διαδικασίας είναι εξαιρετικής ποιότητας, με χαμηλή οξύτητα, και ο παραγωγός έχει τη δυνατότητα να το διαθέσει είτε για προσωπική χρήση είτε για πώληση. Το λάδι αυτό προέρχεται από ένα κοινό δοχείο, αλλά είναι πάντοτε εγγυημένο ότι δεν θα περιέχει φυτοφάρμακα ή άλλες ξένες ουσίες, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ποιότητα και την ασφάλεια του προϊόντος. Η διαδικασία της κοινής άλεσης είναι επίσης πιο οικονομική, καθώς μειώνει το κόστος παραγωγής λόγω της συλλογικής επεξεργασίας, κάτι που μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα για τους μικρούς παραγωγούς που θέλουν να μειώσουν τα έξοδά τους.
Οι Προκλήσεις της Αγοράς και η Σημασία της Ποιότητας
Όσον αφορά τις τιμές του ελαιολάδου, ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι η κατάσταση είναι ακόμα αβέβαιη, καθώς οι τιμές δεν έχουν σταθεροποιηθεί. Οι πιέσεις από χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που έχουν μεγάλη παραγωγή και χαμηλό κόστος συγκομιδής, οδηγούν σε μια πτωτική τάση των τιμών. Παρόλα αυτά, τόνισε ότι το ποιοτικό ελαιόλαδο, όπως αυτό που παράγεται από το ελαιουργείο του, θα συνεχίσει να έχει υψηλή ζήτηση και καλή τιμή, ειδικά όταν διασφαλίζεται η απουσία φυτοφαρμάκων και άλλων ανεπιθύμητων στοιχείων. Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε επίσης ότι, αν και οι διεθνείς τιμές πιέζονται, υπάρχει πάντα ζήτηση για ποιοτικό ελληνικό ελαιόλαδο, λόγω της φήμης και της υψηλής ποιότητάς του, κάτι που το καθιστά ανταγωνιστικό ακόμα και σε περιόδους χαμηλών τιμών.
Η Σωστή Διαχείριση των Δέντρων
Επιπλέον, ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στη σημασία της καλής διαχείρισης των δέντρων, ιδιαίτερα σε μια χρονιά με έντονα προβλήματα ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών. Η σωστή φροντίδα των δέντρων περιλαμβάνει το τακτικό πότισμα, την χρήση εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων, και τον κατάλληλο ψεκασμό για την προστασία του καρπού από ασθένειες και παράσιτα. Όπως τόνισε, η καλή κατάσταση των δέντρων είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της ποιότητας του ελαιολάδου και για την αποφυγή καταστροφών που θα μπορούσαν να μειώσουν την απόδοση της επόμενης χρονιάς. Ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε ότι οι παραγωγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη χρήση φυτοφαρμάκων, καθώς η παρουσία υπολειμμάτων μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ποιότητα του λαδιού, αλλά και τη δυνατότητα πώλησής του στην αγορά.
Συνεργασία για Άριστο Αποτέλεσμα
Ο κ. Παπαδάκης έκλεισε τη συνέντευξή του τονίζοντας τη σημασία της σωστής φροντίδας των ελαιόδεντρων, ειδικά σε μια δύσκολη χρονιά όπως η φετινή με τις αυξημένες θερμοκρασίες και την έλλειψη νερού. Η σωστή διαχείριση του καρπού, η χρήση κατάλληλων φυτοφαρμάκων και η διατήρηση των δέντρων σε καλή κατάσταση είναι κρίσιμα στοιχεία για τη διασφάλιση ενός καλού προϊόντος που θα έχει και καλή τιμή στην αγορά. Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να προσπαθούν να διατηρούν τον καρπό σε καλή κατάσταση μέχρι τη συγκομιδή, αποφεύγοντας τη χρήση ακατάλληλων δοχείων ή μεθόδων μεταφοράς που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του προϊόντος. Η συνέργεια μεταξύ των παραγωγών και του ελαιουργείου είναι το κλειδί για την επίτευξη ενός άριστου αποτελέσματος, τόσο σε όρους ποιότητας όσο και σε όρους αποδοτικότητας και οικονομικού οφέλους για όλους.
Ακούστε αναλυτικότερα:
Δημοσίευση σχολίου