Νερό αρδεύσιμο για τρεις μήνες και μετά τέλος, αν δε βρέξει, στην Ιεράπετρα

 


Η λειψυδρία που πλήττει την Ιεράπετρα έγινε θέμα της έκτακτης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και αγροτικών οργανώσεων. Ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Γιάννης Γαϊτάνης, και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, Γιώργος Καραλάκης, μίλησαν σήμερα στο Ράδιο Λασίθι και ανέλυσαν τις προτεινόμενες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση δράση και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Γιάννης Γαϊτάνης τόνισε ότι το νερό που απομένει στο φράγμα της περιοχής αρκεί για τρεις μήνες, εκτός αν υπάρξουν σημαντικές βροχοπτώσεις. Η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την τοπική αγροτική οικονομία, καθώς η άρδευση των καλλιεργειών αποτελεί θεμέλιο για την επιβίωση της γεωργικής παραγωγής. Μία από τις βασικές προτάσεις που συζητήθηκαν ήταν η αύξηση της ποσότητας του νερού που κατευθύνεται από τη Μαλάβρα στο φράγμα, με την εγκατάσταση ενός νέου επιφανειακού αγωγού που θα φτάνει έως το Κάτω Χωριό. Αυτή η λύση, αν και απαιτεί συντονισμό με την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χαρακτηρίστηκε ως εφικτή και άμεση, με προηγούμενα παραδείγματα που δείχνουν ότι μπορεί να υλοποιηθεί γρήγορα αν υπάρξει πολιτική βούληση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση αγωγού πάνω από το έδαφος, ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Γεωτρήσεις και Δεξαμενές: Πρόσθετες Πηγές Νερού

Ο Γιώργος Καραλάκης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για γεωτρήσεις, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν άμεση ενίσχυση. Παρά τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τις καθυστερήσεις, οι διαδικασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με στόχο την ταχεία αδειοδότηση και την άμεση έναρξη των γεωτρήσεων. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ επεσήμανε ότι έχουν ήδη γίνει αρκετές ενέργειες για την επίσπευση των διαδικασιών, με την Περιφέρεια να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τη διεκπεραίωση των απαραίτητων αδειών. Επίσης, αναφέρθηκε σε μια παλιά μελέτη για δεξαμενές που θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα, αν καταφέρει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Οι δεξαμενές αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν στη συγκέντρωση και αποθήκευση νερού κατά τη διάρκεια των βροχερών περιόδων, ώστε να χρησιμοποιηθεί κατά τους ξηρούς μήνες.

Αξιοποίηση Πηγαδιών και Άλλες Εναλλακτικές

Μια ακόμη λύση που προτάθηκε ήταν η αξιοποίηση του νερού από πηγάδια που βρίσκονται ανατολικά, στην περιοχή Λιβάδια. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ τόνισε ότι ήδη εξετάζεται η κατάσταση ενός τέτοιου πηγαδιού του δήμου, ώστε να ενταχθεί άμεσα στο δίκτυο υδροδότησης. Αυτή η λύση χαρακτηρίστηκε ως άμεση και εύκολη στην εφαρμογή, με τις αρμόδιες αρχές να εξετάζουν την κατάσταση των υπαρχόντων πηγαδιών και τη δυνατότητα επαναλειτουργίας τους. Οι εκπρόσωποι των αγροτών ζητούν την άμεση συνεργασία της Περιφέρειας και του Δήμου, ώστε να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες και να αποφευχθεί η καταστροφή των καλλιεργειών. Επιπλέον, ζητήθηκε να εξεταστούν και άλλες εναλλακτικές πηγές νερού, όπως η αξιοποίηση ιδιωτικών γεωτρήσεων και η προώθηση συνεργασιών με ιδιώτες που θα μπορούσαν να διαθέσουν νερό για τη στήριξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής.

Η Σημασία της Άμεσης Δράσης

Τέλος, οι δύο πρόεδροι τόνισαν την ανάγκη να υπάρξουν άμεσες λύσεις, χωρίς να επαναπαυτούν όλοι στην ελπίδα ότι θα βρέξει. Ο κ. Γαϊτάνης υπενθύμισε ότι η άρδευση είναι εξίσου ζωτικής σημασίας με την ύδρευση, και ότι οι αγρότες δεν πρόκειται να αφήσουν το θέμα να “ξεχαστεί”. “Αν δεν υπάρξει νερό για άρδευση, δεν υπάρχει ζωή στην Ιεράπετρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι αγρότες αντιμετωπίζουν το χειρότερο σενάριο, και γι’ αυτό δεν πρόκειται να σταματήσουν να πιέζουν για άμεσες λύσεις. Το μήνυμα ήταν σαφές: η επόμενη περίοδος θα πρέπει να βρει την περιοχή προετοιμασμένη, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της λειψυδρίας.

Δέσμευση για Συνεργασία και Παρακολούθηση

Η συνάντηση κατέληξε με δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων να εξετάσουν άμεσα τις εφικτές λύσεις και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η συνεργασία και η κινητοποίηση όλων των πλευρών φαίνεται να είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, με στόχο να διασφαλιστεί τόσο η ύδρευση όσο και η άρδευση της περιοχής. Παράλληλα, αποφασίστηκε να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της κατάστασης, με τακτικές συναντήσεις για την αξιολόγηση της προόδου και την υλοποίηση των μέτρων που αποφασίστηκαν. Οι τοπικές αρχές και οι αγροτικοί φορείς δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την πίεση για την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων και την επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ υπογραμμίστηκε η σημασία της ενημέρωσης των πολιτών και της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σωστή διαχείριση του νερού.

Μακροπρόθεσμες Στρατηγικές για την Αειφορία των Υδάτινων Πόρων

Όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν ότι, πέρα από τις άμεσες λύσεις, πρέπει να υπάρξει και μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα εξασφαλίσει την αειφορία των υδάτινων πόρων της περιοχής. Η αναβάθμιση των υποδομών, η βελτίωση της αποδοτικότητας των συστημάτων άρδευσης και η επένδυση σε νέες τεχνολογίες για τη συλλογή και αποθήκευση νερού είναι μερικές από τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα χρήσης ανακυκλωμένου νερού για άρδευση, ως μια πιθανή λύση για τη μείωση της πίεσης στους φυσικούς υδάτινους πόρους.

Η κινητοποίηση όλων των πλευρών, η συντονισμένη δράση και η συνεχής παρακολούθηση της κατάστασης είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης λειψυδρίας που απειλεί την Ιεράπετρα. Οι αγρότες, οι τοπικές αρχές και οι πολίτες καλούνται να συνεργαστούν στενά για να διασφαλίσουν ότι η περιοχή θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτήν την πρόκληση και να συνεχίσει να στηρίζεται στην αγροτική της παραγωγή, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας.

Ακούστε αναλυτικότερα:

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη