Σε νέα Κοινοβουλευτική παρέμβαση προχώρησε η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, με τον Βουλευτή Ρεθύμνης και Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μανόλη Χνάρη, με Αναφορά που κατέθεσαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης.
Στην Αναφορά του Υπομνήματος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) υπογραμμίζονται οι σοβαρές επιπτώσεις της παρατεταμένης ανομβρίας και των καυσώνων στη φετινή παραγωγή ελαιολάδου, επιδεινώνοντας την περσινή ιστορικά χαμηλή παραγωγή των 52.000 τόνων. Τα ελαιόδεντρα της Κρήτης, όπως αναφέρεται, υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές, με ορισμένους ελαιώνες να βρίσκονται σε κατάσταση μόνιμης μάρανσης και ξήρανσης.
Η ελαιοκαλλιέργεια, που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας και της απασχόλησης στην Κρήτη, βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη κατάσταση. Οι παραγωγοί βιώνουν τεράστιες οικονομικές απώλειες, καθώς η περσινή παραγωγή στο σύνολο της Κρήτης σημείωσε πτώση άνω του 40%. Επιπλέον, ζημιές από προηγούμενα έτη, όπως το 2013/14 και το 2016/17, δεν έλαβαν ούτε ένα σεντ για αποζημίωση λόγω του ισχύοντος «αναχρονιστικού» κανονισμού του ΕΛΓΑ που αποκλείει ζημιές πριν από το δέσιμο του καρπού.
Οι Βουλευτές μεταφέρουν τα αιτήματα του ΣΕΔΗΚ ο οποίος ζητά άμεση δράση με τα εξής μέτρα:
- Άμεση έναρξη διαδικασιών χορήγησης αποζημιώσεων για τις φετινές ζημιές μέσω άμεσης τροποποίησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, πιστώσεων de minimis ή Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.
- Τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές από ακραία και ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα, με προτεραιότητα στην αναθεώρηση του άρθρου 6 παρ. 4 και την απαλοιφή της πρόβλεψης του άρθρου 3 παρ. 8ε για την καταγραφή ζημιών από καύσωνες μόνο όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 40°C.
Είναι αδιανόητο, το 2024, όταν τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης έχουν πλέον καθιερωθεί ως η νέα πραγματικότητα, να παραμένουν εκτός πλαισίου αποζημίωσης ζημιές που πλήττουν καίρια το βασικό εισόδημα χιλιάδων παραγωγών.
Η οικονομική ζημία των ελαιοκαλλιεργητών, χωρίς την άμεση παρέμβαση του Κράτους ή τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Η αδυναμία αυτή καταδεικνύει την έλλειψη σχεδιασμού της Κυβέρνησης και προσαρμογής της πολιτικής της στις σύγχρονες προκλήσεις που θέτουν οι ακραίες κλιματικές συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη για άμεσες θεσμικές αλλαγές στον τομέα της γεωργικής ασφάλισης.
Με την Αναφορά τους οι Βουλευτές καλούν το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία και τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης.
Δημοσίευση σχολίου