Κ. Σπυριδάκη για το ΝΣ Υπουργείου Εξωτερικών: «Χωρίς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό στρατηγικός σχεδιασμός δεν νοείται»


 Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τοποθετήθηκε η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών με θέμα: “Παρεμβάσεις στην οργάνωση και τη λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών”. Στην ομιλία της άσκησε ουσιαστική κριτική στην Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, ενώ αναφέρθηκε σε σημαντικές πτυχές του νομοσχεδίου που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής, της λειτουργίας του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και ζητήματα με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις.

Στην αρχή της ομιλία της, η κα Σπυριδάκη αναφέρθηκε στη νυχτερινή τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών για τον αποκλεισμό της χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών», κατηγορώντας την Κυβέρνηση για «ολιγωρία» και «επικοινωνιακές πιρουέτες»: «Η νυχτερινή σας τροπολογία αποτελεί άλλη μια απόδειξη της κυβερνητικής ολιγωρίας. Όμως, η ολιγωρία σας κοστίζει, κοστίζει οικονομικά, κοστίζει κοινωνικά. Και τώρα, αφού εξασφάλισε πρώτα τις ψήφους των ανεξάρτητων Σπαρτιατών υπέρ του προϋπολογισμού, έρχεται κατόπιν εορτής να νομοθετήσει, με μια τροπολογία που προσπαθεί να την παρουσιάσει ως την κίνηση-γροθιά στο κατεστημένο. Πάλι επικοινωνιακές πιρουέτες. Παρ’ όλα αυτά καλωσορίζουμε την τροπολογία και καλωσορίζουμε σαφώς και εσάς στην πραγματικότητα. Ευχόμαι η Κυβέρνηση να έχει κι άλλες τέτοιες νυχτερινές ή μεταμεσονύχτιες συγκλίσεις με τα αιτήματα του ΠΑΣΟΚ»​

Κριτική ασκήθηκε και για τη γενική κατεύθυνση του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και μακροπρόθεσμου οράματος, και χαρακτηρίζοντας ως ακόμη μία «χαμένη ευκαιρία». «Το παρόν νομοσχέδιο, αντί να αποτελεί μια ευκαιρία για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα του ν. 4781/2021, επιλέγει να καλύψει τις τρύπες με σημειακές και αποσπασματικές ρυθμίσεις. Αντί για τομές, έχουμε μπαλώματα» σημείωσε χαρακτηριστικά​. Η Βουλευτής Λασιθίου εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία της για την περιορισμένη διάρκεια διαβούλευσης του νομοσχεδίου, αναφέροντας: «Όταν θες να χτίσεις θεσμούς που θα έχουν διάρκεια στο χρόνο, ακούς. Δεν αποκλείεις, δεν αιφνιδιάζεις»​.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η κα Σπυριδάκη στα ζητήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του Υπουργείου Εξωτερικών. «Το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει υποχρηματοδοτημένο και υποστελεχωμένο, λες και η εξωτερική πολιτική μπορεί να γίνει με ψίχουλα. Χωρίς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό στρατηγικός σχεδιασμός δεν νοείται» τόνισε η Βουλευτής.

Η κα Σπυριδάκη δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την τιμωρητική διάταξη που πλήττει τις γυναίκες υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίες στερούνται άδειας μητρότητας και επιδόματος αλλοδαπής. «Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε στις νέες μητέρες; Αντί να στηρίζουμε τη γυναίκα που ισορροπεί ανάμεσα στην επαγγελματική και την οικογενειακή ζωή, βάζουμε εμπόδια» ανέφερε με έμφαση​.

Αναφερόμενη στην έλλειψη κινήτρων που καθιστά το Διπλωματικό Σώμα λιγότερο ελκυστικό για τους νέους που επιθυμούν να ενταχθούν στο Υπουργείο Εξωτερικών, η Βουλευτής Λασιθίου τόνισε: «Ζητάμε από ένα νέο παιδί να γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, πιάνο, κανόνες savoir vivre, να έχει άποψη επί παντός επιστητού, για να μπορέσει να εισέλθει στο Υπουργείο Εξωτερικών για 1.200 ευρώ, όταν είναι στην Ελλάδα. Για ποιο brain regain μιλάμε, όταν αντίστοιχα προσόντα διεκδικούν και εταιρείες όπως η Google;». Υπογράμμισε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των αποδοχών των υπαλλήλων, κυρίως στο κέντρο, ώστε το Υπουργείο να γίνει ανταγωνιστικό και να προσελκύει άξιους και ικανούς νέους.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα της χρηματοδότησης των δράσεων των κατά τόπους Πρεσβειών, υπογραμμίζοντας τη σημασία του σχεδιασμού, της στρατηγικής και της αξιολόγησης. «Η εξωτερική πολιτική που ασκείται παγκοσμίως είναι άμεσα συνδεδεμένη με χρηματοδότηση για δράσεις. Για να μην παίζεις άμυνα, πρέπει να βγαίνεις μπροστά. Αυτό λοιπόν που ζητάμε είναι σχέδιο, δράσεις, χρηματοδότηση και αξιολόγηση» τόνισε. Επιπλέον, πρότεινε την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των δράσεων και τη σύνδεση της χρηματοδότησης των πρεσβειών με την επίτευξη των στόχων τους, επισημαίνοντας ότι οι πόροι πρέπει να αξιοποιούνται με τρόπο που να φέρνει αποτελέσματα και να ενισχύει τη θέση της χώρας διεθνώς.

Η κα Σπυριδάκη ολοκληρώνοντας την ομιλία της έκανε μια εκτενή αναφορά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στο Λασίθι, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες προκλήσεις που προκύπτουν από την έλλειψη εργατών γης. «Η παραγωγή ελαιολάδου, η συγκομιδή της ελιάς και η παραγωγή κηπευτικών είναι η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, αλλά οι ελλείψεις εργατών γης έχουν φτάσει σε εκρηκτικό σημείο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Βουλευτής επεσήμανε ότι οι ελλείψεις αυτές δεν είναι τυχαίες, αλλά αποτέλεσμα γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στη διαδικασία μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές. «Οι διακρατικές συμφωνίες δεν αποδίδουν και οι διαδικασίες αντί να στηρίζουν τους παραγωγούς, τους εξουθενώνουν» ανέφερε, τονίζοντας τις απαράδεκτες καθυστερήσεις, την υποστελέχωση στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και την οικονομική επιβάρυνση που καλούνται να επωμιστούν οι αγρότες για τη διαδικασία της μετάκλησης. Επίσης, αναφερόμενη στην τροπολογία για την εφάπαξ νομιμοποίηση των εργαζόμενων μεταναστών υπογράμμισε: «Και μάλιστα τώρα που συμπληρώνονται τα δύο χρόνια για τη νομιμοποίηση, οι παραγωγοί νιώθουν μετέωροι, νιώθουν ανασφαλείς, γιατί δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη».  

Η κα Σπυριδάκη έκλεισε την ομιλία της καλώντας την Κυβέρνηση να δώσει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί θεμέλιο λίθο της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη