Απαντήσεις στο ΡΛ για τη μεγάλη έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παιδιάτρων

 


Σε μια εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Λασίθι, ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, παιδίατρος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, εξέφρασε έντονη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη σε όλη την Ελλάδα, καθώς και για τα κρούσματα ψώρας που έχουν εμφανιστεί στο Ηράκλειο.

Αναφορικά με την ψώρα, ο κ. Νταλούκας τόνισε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μεταδοτικό δερματολογικό νόσημα, που προκαλείται από ένα παράσιτο το οποίο σκάβει στο δέρμα, προκαλώντας έντονο κνησμό. Παρά το γεγονός ότι η ψώρα δεν συνιστά άμεσο κίνδυνο για την υγεία, η ταλαιπωρία που προκαλεί είναι μεγάλη, ενώ η θεραπεία απαιτεί σχολαστικό καθαρισμό κλινοσκεπασμάτων και ρούχων. Όπως ανέφερε, στο Ηράκλειο έχουν διαγνωστεί 10 μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι η ασθένεια δεν σχετίζεται με την καθαριότητα, αλλά μεταδίδεται εύκολα. Ο κ. Νταλούκας τόνισε την ανάγκη για άμεσο έλεγχο του περιβάλλοντος των παιδιών και απομόνωση των κρουσμάτων, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση.

Πολύ μεγαλύτερη έμφαση έδωσε ο κ. Νταλούκας στο ζήτημα του κοκκύτη, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα πολύ ανησυχητικό πρόβλημα με κίνδυνο για την υγεία αλλά και τη ζωή όταν προσβάλλει βρέφη. Παρότι το ποσοστό εμβολιασμού στα παιδιά ήταν υψηλό πριν την πανδημία, κατά τη διάρκεια της COVID-19 υπήρξε σημαντική πτώση, οδηγώντας σε έξαρση κρουσμάτων παγκοσμίως. Ο κ. Νταλούκας αναφέρθηκε σε περιστατικά θανάτων βρεφών και νοσηλειών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, τονίζοντας τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ευπαθείς ομάδες, όπως τα νεογέννητα και τα βρέφη κάτω των 6 μηνών.

Έχοντας αναλάβει πρωτοβουλίες ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο κ. Νταλούκας τόνισε ότι έχει επανειλημμένα ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας να δοθεί η δυνατότητα στους παιδιάτρους να εμβολιάζουν και το περιβάλλον των βρεφών, μια πρακτική που ακολουθείται διεθνώς. Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Υγείας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα, εξέδωσε μια απλή ανακοίνωση με συστάσεις για εμβολιασμό του περιβάλλοντος του παιδιού, χωρίς να προχωρήσει σε ουσιαστικές δράσεις.

Ο κ. Νταλούκας εξήγησε πως η αδυναμία των παιδιάτρων να συνταγογραφήσουν το εμβόλιο και να καταχωρήσουν ηλεκτρονικά τον εμβολιασμό των ενηλίκων, δημιουργούν ένα σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια για την προστασία των βρεφών. Ο ίδιος κατήγγειλε την αδράνεια του υπουργείου, καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν χιλιάδες παιδίατροι έτοιμοι να συνεισφέρουν στον εμβολιασμό, εφόσον τους δοθεί η σχετική δυνατότητα.

Αναφερόμενος στα συμπτώματα του κοκκύτη, ο κ. Νταλούκας τόνισε ότι το κύριο σύμπτωμα είναι ο βήχας, ο οποίος στην αρχή είναι ξηρός και στη συνέχεια εξελίσσεται σε παρατεταμένες κρίσεις με επαναλαμβανόμενα βηξίματα, δυσκολία στην αναπνοή και τον χαρακτηριστικό ήχο “κοκοράκι”. Στα βρέφη, ο κοκκύτης μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνος και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο, όπως έχει συμβεί σε τρεις περιπτώσεις στη χώρα.

Κλείνοντας, ο κ. Νταλούκας κάλεσε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους σύμφωνα με το πρόγραμμα, και να εμβολιαστούν και οι ίδιοι, ιδιαίτερα αν έχουν νεογέννητα στο σπίτι. Τόνισε πως ο εμβολιασμός της μητέρας κατά το τελευταίο τρίμηνο της κύησης, προστατεύει το έμβρυο από τον κοκκύτη. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού κατά της γρίπης, ιδίως για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, ενώ επισήμανε ότι τα κρούσματα COVID-19 φαίνεται να έχουν παρουσιάσει ύφεση. Τέλος, ο κ. Νταλούκας εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανή εμφάνιση κρουσμάτων του ιού RSV, ιδιαίτερα σε βρέφη και ηλικιωμένους.

Ακούστε αναλυτικότερα:

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη