Κ. Τσελάς: Γιατί δεν έρχονται γιατροί και γιατί φεύγουν αυτοί που υπάρχουν

 


Στις αρχές Οκτωβρίου έγιναν προκηρύξεις μόνιμων θέσεων ιατρών σε όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδας και από τις 14 θέσεις ειδικευμένων ιατρών που προκηρύχθηκαν στα νοσοκομεία του Λασιθίου, αιτήσεις υποβλήθηκαν μόνο για τις 2 από αυτές.

Υπάρχει ένα μεγάλο λογικό ερώτημα που πλανιέται πάνω από την Ιεράπετρα και φτάνει μέχρι τα χωριά. Γιατί δεν προτιμούν οι γιατροί το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας και γιατί ήδη έχουμε χάσει καλούς γιατρούς που προτίμησαν να φύγουν προς άλλα Νοσοκομεία;

Υπάρχουν δύο μεγάλα κεφάλαια στη Βίβλο του Νοσοκομείου μας:

1. Τι απωθεί και εμποδίζει τους γιατρούς να έρθουν και

2. Τι διώχνει αυτούς που ήδη υπηρετούν στο Νοσοκομείο.

Θα κάνουμε μία προσπάθεια να εμβαθύνουμε στα αίτια που έχουν σαν αποτέλεσμα τη διαρκή – σχεδόν μόνιμη – απουσία γιατρών από το Νοσοκομείο μας. Φυσικά οι ίδιοι ή παρόμοιοι λόγοι υπάρχουν και στα άλλα Νοσοκομεία του Λασιθίου αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε παρά μόνο γι αυτά που γνωρίζουμε εδώ.

Είναι χρήσιμο και απαραίτητο να γνωρίζουμε τι λέει το Υπουργείο Υγείας στα θέματα αυτά, ειδικά για την Ιεράπετρα, αφού το παρόν κείμενο θα περιοριστεί στον τόπο μας. Δεν θα αναφέρουμε τις μεθόδους του Υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη που απείλησε τους ιδιώτες γιατρούς Παθολόγους της Κω, ότι θα τους υποχρεώσει με ειδική απόφαση να πάνε να εργαστούν στο Νοσοκομείο όπου δεν υπήρχαν Παθολόγοι. Βέβαια είναι γνωστό ότι ο Υπουργός τρέφει μία απέραντη αγάπη προς τον ιδιωτικό τομέα υγείας και έχει ήδη καταφέρει να μισοχαλάσει τα όρια ανάμεσα στον Δημόσιο τομέα υγείας και τον Ιδιωτικό τομέα. Έτσι τι το απλούστερο και εύκολο, να βάλει ιδιώτες γιατρούς απ έξω, μέσα στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Εν αρχή είναι ο περιβόητος χάρτης υγείας, που βρίσκεται από χρόνια σε κάποιο συρτάρι του Υπουργείου Υγείας και μπαινοβγαίνει σαν απειλή,  όποτε είναι χρήσιμο για τα σχέδια του Υπουργείου.

– Θάνος Πλεύρης: “Θα αλλάξουν χαρακτήρα μερικά Νοσοκομεία”, 

– Θάνος Πλεύρης: “Από τα οκτώ Νοσοκομεία της Κρήτης, τα τέσσερα βρίσκονται στο Λασίθι”.

Βέβαια όλες οι κλίνες των Νοσοκομείων του Λασιθίου είναι λιγότερες από τις μισές του ΠαΓΝΗ, δηλαδή σε κρεβάτια μόνο (δεν αναφέρουμε τα αναρίθμητα τμήματα του ΠαΓΝΗ) τα Νοσοκομεία του Λασιθίου δεν είναι ούτε μισό ΠαΓΝΗ.

– Μίνα Γκάγκα: (Δήλωση ειδικά για την Ιεράπετρα) “Αν μπορούμε, θα έχετε ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τη νοσηλεία χρονίως πασχόντων και χημειοθεραπείες”.

Δηλαδή θα πάψει να υπάρχει το Νοσοκομείο και στη θέση του θα μπει ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και ένας Οίκος Ευγηρίας. Σημειώστε εκείνο το ειλικρινές “Αν μπορούμε”. Συγκινητική ομολογία. Αλήθεια όμως, τι θα γίνει αν “δεν μπορούμε” και γιατί “δεν θα μπορούμε”;

– Άδωνις Γεωργιάδης (Ομιλία στη Βουλή): “Η απόσταση Ιεράπετρας – Αγίου Νικολάου είναι 25 λεπτά”. Δηλαδή κοντά είσαστε, μη ζητάτε πολλά και να πηγαίνετε στον Άγιο Νικόλαο.

– Άδωνις Γεωργιάδης (Ομιλία στη Βουλή): “Στο Λασίθι δεν υπάρχει υποστελέχωση, υπάρχει έλλειψη συνεννόησης”.

Την ημέρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, 5 Δεκεμβρίου, στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας ΔΕΝ εφημερεύουν Παθολόγος, Καρδιολόγος, Χειρουργός, Αναισθησιολόγος, Παιδίατρος, Ορθοπεδικός και Ακτινολόγος. Επτά ειδικότητες. Βλέπετε τι κάνει η έλλειψη συνεννόησης, έχει δίκιο ο Υπουργός.

 Μάριος Θεμιστοκλέους: “Δεν χρειάζεται να κλείσει κανένα νοσοκομείο στη χώρα. Θα γίνουν μετακινήσεις υγειονομικών, ώστε να συνενωθούν κλινικές που σήμερα δεν διαθέτουν το απαιτούμε ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό. Π.χ. Αν σε μία Παιδιατρική κλινική υπάρχει ένας παιδίατρος και σε μία άλλη δύο παιδίατροι, θα τους πούμε, παιδιά πηγαίνετε σε μια κλινική να είστε μαζί για να μπορέσετε να δουλέψετε καλύτερα”. (Συνέντευξη 10/7/2024). 

Δηλαδή από το ένα Νοσοκομείο θα εξαφανιστεί η Παιδιατρική κλινική. Αντί να γίνουν προσλήψεις σε δύο Νοσοκομεία, παίρνουμε τους γιατρούς από το ένα και τους πάμε στο άλλο.

Μισές δουλειές θα κάνουμε;

Όταν όμως πλησιάζουν εκλογές ή όταν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων πέφτουν, τότε ακούγονται καλές κουβέντες, που διώχνουν τις κακές σκέψεις, που σε καθησυχάζουν, που σε θεωρούν εύπιστο κορόιδο:

– “Όχι δεν είπα εγώ ότι θα κλείσουν Νοσοκομεία στο Λασίθι, κάποιοι τεχνοκράτες του Υπουργείου το λένε”. Άδωνις Γεωργιάδης (Ομιλία στη Βουλή).

Ποιός όμως τους έχει βάλει στο Υπουργείο τους τεχνοκράτες;

– “Κανένα Νοσοκομείο δεν θα κλείσει, κάθε Νοσοκομείο όσο μικρό και να είναι, είναι απαραίτητο” (Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας).

Τα λόγια είναι ατέλειωτα και μεταμφιέζονται ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά τα έργα είναι που μετρούν.

Το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, όπως και άλλα Νοσοκομεία της χώρας, θα κριθούν με βάση ορισμένους δείκτες, όπως ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων, η κίνηση των εξωτερικών ιατρείων, η νοσηλεία ασθενών κ.ά. Πρόκειται για στατιστική (λέμε τώρα) επεξεργασία.

Έτσι με μία Αναισθησιολόγο στην Ιεράπετρα, οι χειρουργικές επεμβάσεις θα καταχωρηθούν σε σχετικά χαμηλά ποσοστά. Βλέπετε ο ασθενής που χειρουργείται, δεν μπορεί να είναι ξύπνιος αλλά πρέπει να περάσει από τη διαδικασία της νάρκωσης, δεν έχει εφευρεθεί άλλος τρόπος. Έτσι στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας μπορεί να δούμε κατάργηση κλινικών “που δεν αποδίδουν” οι οποίες θα μεταφερθούν σε άλλο Νοσοκομείο.

Μία φανταστική ιστορία που είναι αληθινή

Αγαπητή αναγνώστρια (προτιμώ σε αυτό το σενάριο να πρωταγωνιστήσει μία γυναίκα) προσπάθησε να φανταστείς ότι είσαι νέα γιατρός και θέλεις να εργαστείς σε δημόσιο Νοσοκομείο. Είσαι παντρεμένη με έναν Φυσικό ο οποίος εργάζεται στη πόλη που ζείτε σήμερα, σε ένα φροντιστήριο. Έχετε δύο παιδιά, ένα αγόρι που πηγαίνει στη δευτέρα τάξη του δημοτικού σχολείου και ένα κοριτσάκι 4 ετών. Είσαι άνεργη και βλέπεις ότι έχει προκηρυχθεί μία θέση της δικής σου ειδικότητας στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας. Τι θα κάνεις πρώτα απ όλα, αν δεν έχεις πατήσει ποτέ το πόδι σου στη Κρήτη;  Πρώτα θα ανοίξεις ένα χάρτη για να δεις κατά που πέφτει η Ιεράπετρα και μετά θα αρχίσεις έναν αγώνα για να μαζέψεις πληροφορίες για την περιοχή, την πόλη και το Νοσοκομείο. Σιγά-σιγά αρχίζουν και συγκεντρώνονται πληροφορίες.

Μαθαίνεις ότι το Νοσοκομείο έχει έλλειψη από γιατρούς σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες.

Κατά καιρούς γιατροί από το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας έπαιρναν τη διαταγή να πηγαίνουν να εφημερεύουν και σε άλλα Νοσοκομεία του Λασιθίου.

Στη δική σου ειδικότητα υπηρετεί στην κλινική μόνο ένας γιατρός και τώρα προκηρύσσεται η θέση που μόλις είδες. Καταλαβαίνεις ότι αν  έρθεις να υπηρετήσεις σε ένα Νοσοκομείο όπου η κλινική σου θα εφημερεύει 20 ημέρες το μήνα και 10 ημέρες θα μπαίνει λουκέτο μετά τις 2 μ.μ.

Ψάχνεις για ενοικιαζόμενα σπίτια και βλέπεις τα ενοίκια, το κόστος του παιδικού σταθμού, την ανεργία στην οποία θα βρεθεί ο σύζυγός σου για άγνωστο διάστημα, υπολογίζεις τα έξοδα σίτισης, τους λογαριασμούς ρεύματος, νερού κλπ.

Γνωρίζεις ότι το Υπουργείο σκοπεύει να μετακινήσει κλινικές “που υπολειτουργούν” σε άλλο Νοσοκομείο και η κλινική στην οποία σκέφτεσαι να πας θα έχει δύο γιατρούς και μπορεί να μετακινηθείς μαζί με όλο το προσωπικό της κλινικής σε άλλη πόλη. Τότε όμως τι θα γίνει με τα παιδιά που έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στον παιδικό σταθμό και στο σχολείο; Τι θα γίνει με το σπίτι που κατάφερες με τόση δυσκολία να βρεις;

Παίρνεις λοιπόν τη μεγάλη απόφαση και δεν κάνεις αίτηση. Απλά πράγματα. Πως είπαμε ότι το είπε ο υφυπουργός Υγείας κ. Θεμιστοκλέους; “Θα τους πούμε, παιδιά πηγαίνετε όλοι σε μια κλινική να είστε μαζί για να μπορέσετε να δουλέψετε καλύτερα”. Σωστός ο κ. Θεμιστοκλέους.

Στατιστική με ελληνική υπογραφή

Ο τρόπος που καταγράφονται τα στατιστικά στοιχεία, από την 7η ΥΠΕ, για το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας (όπως και σε όλα τα Νοσοκομεία), είναι ίδιος με εκείνον που καθοδηγούσε το φίλο του να παρκάρει το αυτοκίνητό του και όταν εκείνος, προκάλεσε ζημιά, του είπε: “Βγες να δεις τι έκανες βλάκα”.

Το Υπουργείο Υγείας με την τακτική του, άδειασε το Νοσοκομείο από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό (άρνηση προκηρύξεων θέσεων, μετά προκηρύξεις επιλεκτικά και σε μικρό αριθμό  κ.ά.) και στη συνέχεια έρχεται να μετρήσει την απόδοσή του χωρίς προσωπικό. Παγκόσμια στατιστική πρωτοτυπία. Πρώτα τραυματίζεις τον αθλητή και μετά μετράς τις επιδόσεις του. Ένας μαθηματικός δεν μπορεί να μας κάνει μία ανάλυση αυτής της στατιστικής;

Τι ζητούν οι γιατροί

Ο γιατρός έχει τις ίδιες ανάγκες διαβίωσης όπως κάθε άνθρωπος: Κατοικία, εξασφάλιση τροφής, εξασφάλιση παιδικού σταθμού, σχολείου κλπ, χρόνο ανάπαυσης, οικογενειακή ζωή. Ακόμα επιστημονική ανέλιξη, συμμετοχή σε ερευνητικές εργασίες, παρουσίαση ερευνητικών εργασιών σε ιατρικά συνέδρια, χρόνο για ενημέρωση στις εξελίξεις της Ιατρικής κλπ.

Αγαπητή αναγνώστρια και αναγνώστη, που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, εσύ θα ερχόσουν να δουλέψεις στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας όπου το ένα τρίτο του μήνα θα ήσουν 24 ώρες στην πρίζα της εφημερίας και θα υποχρεωνόσουν από τη συνείδησή σου να κάνεις επιπλέον απλήρωτες εφημερίες για να λιγοστεύεις τις επικίνδυνες κενές ημέρες; Θα προλάβαινες να συμμετέχεις σε μια ομάδα γιατρών και νοσηλευτών που θα μελετούσαν ένα θέμα, όπως τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην εξέλιξη των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη;

Είναι ανάγκη να κάνει ο γιατρός τον ερευνητή; μπορεί να ρωτήσεις. Ναι, είναι ανάγκη για δύο λόγους: Πρώτον γιατί  αυτό είναι μέσα στη φύση του γιατρού και μόνο έτσι εξελίσσεται η Ιατρική. Δεύτερον επειδή το βιογραφικό σου, που είναι η ταυτότητα της δράσης σου και του ενδιαφέροντός σου, θα πρέπει να εμπλουτίζεται, διαφορετικά θα έμενες σε αυτά που ξέραμε πριν 10 χρόνια και δεν θα μπορούσες ποτέ να συναγωνιστείς τους γιατρούς των μεγάλων Νοσοκομείων όπου αυτά είναι αυτονόητα. Θα φτιάξουμε γιατρούς δύο κατηγοριών και ταχυτήτων; Θα ήθελες να είσαι σε αυτούς που μένουν πίσω;

Θα ήθελες να είσαι γιατρός και να ενδιαφέρεσαι για τους ασθενείς, που τους σκέφτεσαι και όταν επιστρέφεις στο σπίτι μετά από την εφημερία; Όμως δεν θα ήθελες παράλληλα να ζήσεις με τα παιδιά σου, όσο είναι ακόμα παιδιά; Να τους διαβάζεις τα παιδικά βιβλία και να κάνεις το λιοντάρι με χοντρή φωνή, όταν συναντάει στο δάσος το λαγό κάνοντας τη ψιλή φωνή του και με χειρονομίες και εκφράσεις του προσώπου να ζωντανεύεις τα ζώα του δάσους; Μήπως θα ήταν αργά αν κάποτε καταλάβαινες ότι δεν έζησες με τα παιδιά σου επειδή το πρωί έφευγες για το Νοσοκομείο και επέστρεφες την άλλη μέρα; Τι χρειάζεται για όλα αυτά; Χρόνος και ηρεμία.

Προκηρύσσονται θέσεις γιατρών και γιατροί δεν έρχονται. Σήμερα το διαδίκτυο είναι ένας τρόπος για να ενημερώνονται οι γιατροί για το Νοσοκομείο, για τον τόπο, για τα πλεονεκτήματα για τα μειονεκτήματα. Υπάρχουν τα διάφορες ιστοσελίδες blogs στα οποία μπορείς να κάνεις ερωτήσεις και πάρεις απαντήσεις.

– “Σκέφτομαι να πάω εκεί, ξέρει κανείς τι κατάσταση υπάρχει;” Και αρχίζουν βροχή οι απαντήσεις:

– “Σε συμβουλεύω να μην πας. Θα εφημερεύεις χωρίς Καρδιολόγο, χωρίς Αναισθησιολόγο, χωρίς Παθολόγο”.

– “Μπορεί να σε στείλουν να εφημερεύσεις σε άλλο Νοσοκομείο”.

– “Τη μία ημέρα εφημερεύει Αναισθησιολόγος χωρίς Χειρουργό και  την άλλη, Χειρουργός χωρίς Αναισθησιολόγο”.

Αγαπητή αναγνώστρια και αναγνώστη, εσύ θα πήγαινες σε αυτό το Νοσοκομείο;

Πως όμως θα φτιάξουν αυτά; Με κίνητρα.

Κίνητρα ανθρώπινα, κοινωνικά, στεγαστικά, μισθολογικά, επιστημονικά.

Σύμφωνα με έρευνα του 2022 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Hellenic Medicine, και διερευνά τα κίνητρα για τους γιατρούς ώστε να πάνε και να παραμείνουν σε απομακρυσμένες περιοχές, οι γιατροί θεωρούν ως σημαντικούς παράγοντες εκτός από το οικονομικό, τις εργασιακές συνθήκες και επιθυμούν εκπαιδευτικά και βαθμολογικά κίνητρα.

1. Εκπαιδευτικά κίνητρα: Τα σημαντικότερα, είναι η οικονομική ενίσχυση για συμμετοχή σε συνέδρια, σεμινάρια κ.ά., οι πρόσθετες εκπαιδευτικές άδειες.

2. Εργασιακές συνθήκες: Τα σημαντικότερα κίνητρα είναι η επαρκής στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο κατάλληλος εξοπλισμός σε λειτουργία, το αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης, το καλό και οργανωμένο περιβάλλον και η υποστήριξη από έμπειρους ιατρούς σε περίπτωση ανάγκης και η επικοινωνία με συναδέλφους για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.

3. Οικονομικά κίνητρα: Τα σημαντικότερα οικονομικά κίνητρα είναι καλύτερες αμοιβές, το επίδομα κατοικίας και επίδομα θέρμανσης, και το χαμηλότοκο δάνειο για αγορά κατοικίας για μόνιμη εγκατάσταση.

4. Συνθήκες διαβίωσης: Η προσωπική και η οικογενειακή ασφάλεια, το σπίτι (εγκαταστάσεις, ρεύμα, νερό, διαδίκτυο κλπ), η εργασιακή απασχόληση για τον/την σύζυγο και το σχολείο για τα παιδιά, είναι τα σημαντικότερα κίνητρα.

5. Προσωπική ζωή: Η ισορροπία της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής, η ανάπτυξη φιλικού κοινωνικού περιβάλλοντος στην περιοχή, η αναγνώριση της προσφοράς από τους ανώτερους, η απόκτηση εμπειριών για την προσωπική βελτίωση και ανάπτυξη, η δυνατότητα ανάπτυξης πρωτοβουλίας και δημιουργικότητας, ο ενθουσιασμός και το πάθος για την προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.

Τέλος γιατί έφυγαν γιατροί από το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας; Χωρίς πολλές εξηγήσεις και αναλύσεις, απλά επειδή δεν άντεξαν άλλο μέσα σε ένα περιβάλλον με αντίξοες, αφόρητες συνθήκες,

Και με τους ειδικευόμενους γιατρούς τι γίνεται;

Και ένα τελευταίο. Οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι οι νέοι γιατροί, που έχουν αποφασίσει να ειδικευτούν σε μία από τις ιατρικές ειδικότητες. Για μερικά χρόνια θα βρεθούν δίπλα σε έμπειρους γιατρούς για να αποκτήσουν θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εμπειρία. Αναρωτιόμαστε. Πόσο θα ωφεληθεί ένας ειδικευόμενος γιατρός σε μία κλινική που έχει έναν ή δύο παλιούς και έμπειρους γιατρούς; Τι θα αποκομίσει από μία κλινική που εφημερεύει μέρα παρα μέρα και δεν νοσηλεύει ασθενείς επειδή τη μία ημέρα θα γίνει εισαγωγή ασθενών και την άλλη πρέπει να φεύγουν; Γιατί να έρθουν ειδικευόμενοι γιατροί στην Ιεράπετρα;

Τι άλλο να περιμένουμε τώρα ή τι μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν κοινωνία και σαν Δήμος;

Κώστας Τσελάς

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη