Νέα εποχή ανατέλλει για Ρουμανία και Βουλγαρία που από σήμερα ανήκουν στην συνθήκη Σένγκεν. Στις Δώδεκα και ένα λεπτό οι μπάρες στο Μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα σηκώνονται και η έλευση για Βούλγαρους και Ρουμάνους θα είναι πλέον ελεύθερη καθώς αρχίζει να ισχύει η συνθήκη Σένγκεν.
Αυξημένη ήταν η κίνηση καθ΄όλη τη διάρκεια του 2024 στον Προμαχώνα. 8.600.000 άνθρωποι με 2.400.000 οχήματα πέρασαν τα σύνορα της χώρας σημειώνοντας νούμερα ρεκόρ. Οι περισσότεροι από αυτούς που περνούν τα σύνορα για την Ελλάδα είναι Βούλγαροι και Ρουμάνοι. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του ΕΟΤ, Γιώργο Τομπουλίδη η κίνηση για την εορταστική περίοδο κορυφώθηκε τις προηγούμενες ημέρες και η παραμονή της Πρωτοχρονιάς στον Μεθοριακό σταθμό ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα.
Tα οφέλη – Κερδισμένος ο ελληνικός τουρισμός
Στον χώρο Σένγκεν σήμερα είναι ενταγμένες οι 25 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, καθώς και οι συνδεδεμένοι γείτονές τους, η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς να υποβάλλονται σε ελέγχους.
Η πλήρης ένταξη της Ρουμανίας (19 εκατ. κάτοικοι) και της Βουλγαρίας (6,5 εκατ.) κατέστη δυνατή αφού η Αυστρία ήρε το βέτο της. Η Βιέννη είχε αρχικά δεχτεί, την περασμένη άνοιξη, την εν μέρει ένταξη των δύο χωρών και στη συνέχεια κατάρτισε έναν «οδικό χάρτη» για την πλήρη ένταξή τους. Η Βιέννη φοβόταν κυρίως ότι θα αυξανόταν ο αριθμός των αιτούντων άσυλο εάν διευρυνόταν ο χώρος Σένγκεν αλλά πλέον θεωρεί ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες επέτρεψαν να μειωθούν σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές.
Με βάση μια συμφωνία που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο στη Βουδαπέστη, θα πραγματοποιούνται προσωρινά έλεγχοι, για ένα διάστημα έξι μηνών, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα αλλαγής των μεταναστευτικών οδών. Θα ενισχυθούν επίσης οι έλεγχοι στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας, τα οποία θα αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν.
Οι δύο χώρες αναμένουν ότι θα ωφεληθούν οικονομικά από την ένταξη στον χώρο Σένγκεν και ότι το ΑΕΠ τους θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1%.
Στη Βουλγαρία, η κακή κατάσταση των υποδομών εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις θετικές συνέπειες από την πλήρη ένταξη στον χώρο Σένγκεν: οι δρόμοι είναι στενοί, κάποιες φορές κακοσυντηρημένοι, οι σιδηροδρομικές γραμμές ανύπαρκτες ή πεπαλαιωμένες, οι γέφυρες στον Δούναβη –στα σύνορα με τη Ρουμανία– ελάχιστες.
Όσον αφορά τον τουρισμό, οι παράγοντες του τομέα βασίζονται στην αύξηση του αριθμού των ταξιδιωτών προς την Ελλάδα.
Μέχρι σήμερα, όλοι οι άνθρωποι και τα οχήματα που περνούν από τη Γέφυρα του Δούναβη ελέγχονται υποχρεωτικά. Μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, τα πρόσωπα θα περνούν ελεύθερα από τη διάβαση του Ρούσε.
Τι θα ισχύσει για ένα εξάμηνο
Τους πρώτους έξι μήνες θα εφαρμόζεται μια διαδικασία «ανάλυσης κινδύνου» για ορισμένα από τα οχήματα, τα οποία θα ελέγχονται σε προκαθορισμένα σημεία, χωρίς να εμποδίζουν τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου.
Μέχρι τώρα, τα αυτοκίνητα που ταξιδεύουν από τη Βουλγαρία προς τη Ρουμανία πληρώνουν διόδια στη διάβαση του Ρούσε, κατόπιν διασχίζουν τη γέφυρα και ελέγχονται στη μεθοριακή διάβαση του Γκιουργκίου από μια κοινή ομάδα Βούλγαρων και Ρουμάνων συνοριοφυλάκων. Τα φορτηγά που οδεύουν προς τη Ρουμανία, αφού ζυγιστούν και πληρώσουν τα διόδια στη βουλγαρική πλευρά, περνούν από τη γέφυρα και τα έγγραφά τους και το φορτίο ελέγχονται στη ρουμανική πλευρά. Στα φορτηγά που περνούν από τη Ρουμανία προς τη Βουλγαρία δεν γίνεται έλεγχος του φορτίου.
Μετά την ένταξη των δύο χωρών στο Σένγκεν, τα αυτοκίνητα που περνούν στη Ρουμανία θα πληρώνουν διόδια στη Βουλγαρία, θα διασχίζουν τη γέφυρα και στη συνέχεια μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά θα ελέγχεται στη ρουμανική πλευρά, με βάση αυτήν την μέθοδο «ανάλυσης κινδύνου». Το ίδιο θα ισχύει και προς την αντίθετη κατεύθυνση, καθώς και για τα φορτηγά μεταφοράς αγαθών.
Την Δευτέρα, συνολικά 930 φορτηγά πέρασαν τη διάβαση αυτή και προς τις δύο κατευθύνσεις: τα 412 μπήκαν και τα 518 βγήκαν από τη Βουλγαρία. Η κίνηση αναμένεται μειωμένη σήμερα.
Δημοσίευση σχολίου