Την επανίδρυση του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού έφερε εκ νέου στο προσκήνιο το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας, με τον δημοτικό σύμβουλο και πρώην αντιδήμαρχο Μακρύ Γιαλού, Μανώλη Βρυγιωνάκη, να τοποθετείται εκτενώς στο Ράδιο Λασιθί. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη διαδικασία γνωμοδότησης «πρόχειρη», ενώ τόνισε επανειλημμένα ότι η τελική απόφαση για την επανίδρυση ανήκει αποκλειστικά στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Ο κ. Βρυγιωνάκης, έχοντας υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση από το 2014, περιέγραψε πώς ο πρώην Δήμος Μακρύ Γιαλού, που συστάθηκε αρχικά με το σχέδιο “Καποδίστριας” (1998), ενσωματώθηκε το 2010 με το σχέδιο “Καλλικράτης” στον Δήμο Ιεράπετρας. Ωστόσο, μία μόλις χρονιά αργότερα, τέσσερις από τις οκτώ κοινότητες του Μακρύ Γιαλού αποσπάστηκαν και προσαρτήθηκαν στη Σητεία, με αποτέλεσμα την «πρωτοφανή» για τα ελληνικά δεδομένα διχοτόμηση του Δήμου.
Σύμφωνα με τον πρώην αντιδήμαρχο, οι θεσμικές αλλαγές (Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης) δείχνουν σταδιακά ότι η τάση των κυβερνήσεων είναι προς μεγαλύτερα σχήματα, αφήνοντας μετέωρο το αίτημα επανίδρυσης μικρότερων δήμων, όπως του Μακρύ Γιαλού. Ο ίδιος εκτίμησε μετά από όσα ακούστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ ότι μέχρι το 2030 θα καταργηθούν οι Δημοτικές Ενότητες, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερους Δήμους στο Λασίθι, ίσως δύο ή και έναν, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Η «πρόχειρη» γνωμοδότηση και το αίτημα διαβούλευσης
Ο κ. Βρυγιωνάκης επέκρινε τη διαδικασία με την οποία ήρθε προς ψήφιση η γνωμοδότηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας. Τόνισε ότι η ενημέρωση για το θέμα ήρθε μόλις τρεις ημέρες πριν από τη συζήτηση, χωρίς να προηγηθεί εκτεταμένη διαβούλευση ή επίσημη ενημέρωση των προέδρων και εκπροσώπων τοπικών φορέων (συνεταιρισμών, συλλόγων κ.λπ.).
Παρότι, όπως σημείωσε, υπάρχουν 3.100 υπογραφές κατοίκων υπέρ της επανίδρυσης από το 2010-2019, ο ίδιος αναρωτήθηκε γιατί δεν ιδρύθηκε ο Δήμος Μακρύ Γιαλού όταν το χωροταξιακό άνοιξε εκ νέου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2017-2018) και δημιουργήθηκαν άλλοι 12-13 δήμοι. Συνεπώς, κατέληξε ότι «ουδεμία κυβέρνηση ή τοπικός βουλευτής ασχολήθηκε σοβαρά με το αίτημα αυτό», δεδομένης και της μοναδικής περίπτωσης διχοτόμησης που υφίσταται.
«Καθαρά πολιτική βούληση» για την επανίδρυση
Ο πρώην αντιδήμαρχος χαρακτήρισε την επανίδρυση του Δήμου ως ζήτημα καθαρής πολιτικής βούλησης, για το οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί μόνο να γνωμοδοτεί, αλλά δεν έχει τον τελευταίο λόγο. Χαρακτηριστικά υπογράμμισε ότι το αίτημα των κατοίκων μπορεί να είναι δίκαιο, εφόσον «διαλύθηκε» ο πρώην Δήμος Μακρύ Γιαλού και προκλήθηκαν γραφειοκρατικές και οικονομικές δυσκολίες (π.χ., για την έγκριση έργων χρειάζονται δύο υπογραφές από δύο διαφορετικά δημοτικά συμβούλια Ιεράπετρας και Σητείας).
Ωστόσο, κατά τη γνώμη του, το πιο «ειλικρινές» θα ήταν να μεταβεί η ομάδα επανίδρυσης στην Αθήνα και να πιέσει τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς (Υπουργείο Εσωτερικών, Γενικό Γραμματέα κ.ο.κ.), ώστε να διερευνηθεί αν υπάρχει πρόθεση νομοθέτησης.
Διαμάχη Δήμων Ιεράπετρας και Σητείας;
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Βρυγιωνάκης αποκάλυψε ότι απευθύνθηκε και στον Δήμαρχο Σητείας, ο οποίος εμφανίστηκε αρνητικός στη μείωση εδαφικής έκτασης του Δήμου του. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βρυγιωνάκη, αναδεικνύει την ανάγκη ενιαίας προσέγγισης από τους δύο Δήμους, καθώς διαφορετικά ενδέχεται να δοθεί «εικόνα» ότι ο ένας υποστηρίζει την επανίδρυση και ο άλλος την απορρίπτει.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στο μεταξύ, σημαντικά έργα έχουν γίνει ή δρομολογηθεί στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού από τον Δήμο Ιεράπετρας (π.χ. βιολογικός καθαρισμός, αντικατάσταση δικτύων, αλλαγές στον φωτισμό κ.λπ.), καταρρίπτοντας επιχείρημα ότι η περιοχή έχει «μείνει πίσω». Παρ’ όλα αυτά, δέχεται πως η διαίρεση σε δύο διαφορετικούς Δήμους δυσχεραίνει την καθημερινή διοίκηση και εκτέλεση έργων.
«Όλα τα μεγάλα έργα έχουνε τρέξει, κανείς δεν τα αμφισβητεί. Ο βιολογικός, 13 εκατομμύρια, δεν έχει γίνει; Περίπου 2 εκατομμύρια το αλιευτικό καταφύγιο, δεν είναι ήδη έτοιμο προς δημοπράτηση; Δεν έχουν γίνει δεξαμενές; Δεν έχουν γίνει δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης; Η περιοχή δεν έμεινε μισή ώρα χωρίς νερό. Τρεις παιδικές χαρές έχουν γίνει στη δημοτική ενότητα του Μακρύ Γιαλού. Δεν έχει αλλάξει όλος ο ηλεκτροφωτισμός του Μακρύ Γιαλού; 113 φωτιστικά στους ξύλινους στύλους και 49 φωτιστικά στο παραλιακό μέτωπο, ένα έργο περίπου 200.000 ευρώ… Άρα, ποια είναι τα μεγάλα έργα που δεν έχουν τρέξει;»
«Δεν ψήφισα για το… χειροκρότημα»
Ο κ. Βρυγιωνάκης εξήγησε για ποιο λόγο ψήφισε «παρών» (και όχι θετικά ή αρνητικά) στη συγκεκριμένη γνωμοδότηση. Όπως ανέφερε, δεν ήθελε να δώσει μια ψήφο «περισσότερο εντυπωσιασμού», αφού θεωρεί ότι τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Διευκρίνισε δε, πως ενστερνίζεται πολλά από τα επιχειρήματα των κατοίκων που νιώθουν αδικημένοι, αλλά έχοντας υπηρετήσει από μέσα τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, βλέπει ότι η κρατική τάση είναι οι μεγαλύτεροι και όχι οι περισσότεροι δήμοι.
Δημοσίευση σχολίου