Σε συνέχεια των έντονων συζητήσεων γύρω από την πρόσφατη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Ιεράπετρας, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει το εργασιακό μέλλον οκτώ συμβασιούχων στην υπηρεσία καθαριότητας, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Χατζάκης, μίλησε στο Ράδιο Λασίθι, επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει τις θέσεις και τις προθέσεις της νέας δημοτικής αρχής. Το ζήτημα έχει πάρει διαστάσεις απ’ τη στιγμή που έγινε γνωστό, καθώς όχι μόνο συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αλλά και άλλοι συμβασιούχοι του Δήμου Ιεράπετρας, εκφράζουν φόβους ότι μια αρνητική δικαστική απόφαση θα έχει ευρύτερες συνέπειες ενώ παράλληλα και από την προηγούμενη δημοτική αρχή γίνεται λόγος για διαφορετική στάση από πλευράς Δήμου σε σύγκριση με το παρελθόν.
Ο κ. Χατζάκης διευκρίνισε εξαρχής ότι «ο Δήμος δεν στρέφεται εναντίον των συγκεκριμένων εργαζομένων», χαρακτηρίζοντας «παραπληροφόρηση» τα σενάρια που θέλουν τη δημοτική αρχή να επιθυμεί την απόλυσή τους. Σημείωσε ότι η επίμαχη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής, στηριγμένη σε γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας, στοχεύει στη συζήτηση των αγωγών που εκκρεμούν από το 2017. «Είναι απαραίτητο να υπάρξει οριστική δικαστική απόφαση, για να βγουν επιτέλους οι άνθρωποι από την ανασφάλεια των προσωρινών μέτρων», είπε χαρακτηριστικά. Κατά την άποψή του, η τακτική με τις επαναλαμβανόμενες αναβολές και τα διαρκή ασφαλιστικά μέτρα «ούτε τον Δήμο ευνοεί ούτε τους ίδιους τους εργαζόμενους, που παραμένουν σε ένα καθεστώς ομηρίας».
Ο Αντιδήμαρχος τόνισε παράλληλα ότι οι ανάγκες του Δήμου σε προσωπικό είναι γνωστές και μεγάλες, ειδικά στον τομέα της καθαριότητας. «Προφανώς και χρειαζόμαστε αυτούς τους ανθρώπους», ανέφερε, «αλλά δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον μια πρακτική που βασίζεται σε συνεχείς δικαστικές προσφυγές, αντί να δοθεί μια οριστική λύση μέσω της εκδίκασης της αγωγής». Στο ίδιο πλαίσιο, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο Δήμος στέλνει μήνυμα «μη αναγκαιότητας» του συγκεκριμένου προσωπικού στις δικαστικές αίθουσες, αναφέροντας πως «στην πράξη, έχουμε αποδείξει ότι στηρίζουμε την παραμονή όσων εργάζονται συστηματικά και καλύπτουν πάγιες ανάγκες». Ωστόσο, υπογράμμισε πως η νομοθεσία και τα δεσμευτικά πλαίσια που έχουν θεσπιστεί σε κεντρικό επίπεδο φέρνουν συχνά την τοπική αυτοδιοίκηση αντιμέτωπη με πολύπλοκα νομικά ζητήματα.
Σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, ο κ. Χατζάκης απέφυγε να μιλήσει για «σκόπιμο αποκλεισμό» των εργαζομένων ή των νομικών τους συμβούλων από τη συζήτηση, υποστηρίζοντας πως «δεν υπήρξε λόγος αντιπαράθεσης, από τη στιγμή που ο Δήμος δεν αρνείται τη χρησιμότητα των συγκεκριμένων συμβασιούχων». Παραδέχτηκε, όμως, ότι είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση, «αν κριθεί απαραίτητο και αν το ζητήσουν οι ίδιες οι πλευρές», έτσι ώστε να συζητηθεί εκτενέστερα η θέση των εργαζομένων. «Στόχος μας», πρόσθεσε, «είναι μια ταχύτερη εκδίκαση, ώστε να ληφθεί μια οριστική απόφαση που δεν θα αφήνει κανέναν να αιωρείται μεταξύ προσωρινών μέτρων και ατέρμονων δικαστικών διαδικασιών».
Ένα ακόμα επιχείρημα που ανέπτυξε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών αφορά τις δυσκολίες που δημιουργούνται στο εσωτερικό των υπηρεσιών, όταν οι συμβασιούχοι απομακρύνονται προσωρινά κάθε φορά που λήγουν τα ασφαλιστικά μέτρα και επιστρέφουν εκ νέου μετά από νέα δικαστική απόφαση. «Έχουμε συγκεκριμένο παράδειγμα στην Οικονομική Υπηρεσία», σημείωσε, «όπου μια υπάλληλος με κρίσιμη εμπειρία αναγκάστηκε να λείψει 1,5 μήνα από τη θέση της, μέχρι να εκδοθεί απόφαση για την επαναπρόσληψή της μέσω ασφαλιστικών μέτρων. Αυτό είχε άμεση επίπτωση στον φόρτο δουλειάς και στην ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας».
Σχετικά, τέλος, με το σενάριο αρνητικής δικαστικής απόφασης για τους οκτώ εργαζόμενους, ο κ. Χατζάκης εξήγησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση «οι θέσεις αδειάζουν και μπορούν να προκηρυχθούν με μόνιμες διαδικασίες», γεγονός που ίσως ανοίξει τον δρόμο για νέες προσλήψεις. Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως προτιμότερο θα ήταν να κριθεί δικαστικά ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έτσι ώστε να ενταχθούν οριστικά στο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου. «Έχουμε ήδη περιπτώσεις υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν μετά από ευνοϊκές αποφάσεις», ανέφερε, «γεγονός που αποδεικνύει πως όταν η τεκμηρίωση είναι επαρκής, τα δικαστήρια αντιλαμβάνονται τις ανάγκες που υπάρχουν».
Καταλήγοντας, ο Αντιδήμαρχος επέμεινε πως το κυριότερο είναι να πάψει η διαρκής αβεβαιότητα, τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τις ίδιες τις υπηρεσίες που στηρίζονται σε προσωπικό υψηλής εμπειρίας. «Δεν θέλουμε να χάσουμε ανθρώπους που ξέρουν τη δουλειά τους και τη γνωρίζουν πλέον σε βάθος. Από την άλλη, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε μόνο στα ασφαλιστικά μέτρα», είπε, διευκρινίζοντας ότι η νομοθεσία αναγκάζει συχνά τον Δήμο να κινείται με συγκεκριμένο τρόπο, προκειμένου να καλύψει και το γράμμα του νόμου. Η τελική έκβαση, σε κάθε περίπτωση, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο από τους ίδιους τους συμβασιούχους όσο και από μια τοπική κοινωνία που παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο θα επιλυθεί η υπόθεση – κι ενδεχομένως θα δημιουργήσει προηγούμενο για μελλοντικές παρόμοιες καταστάσεις.
Δημοσίευση σχολίου