Top News

A. Tσελέντης: Άγνωστη λέξη η σεισμική πρόληψη στην Κρήτη

 


Με φόντο τον ισχυρό σεισμό στην Ταϊλάνδη και τις συνέπειές του στη Μπανγκόκ, ο Άκης Τσελέντης επανέφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για σοβαρή προετοιμασία απέναντι σε αντίστοιχα φαινόμενα που, όπως τόνισε μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Λασίθι, μπορούν να συμβούν και στην Ελλάδα — ακόμη και σε μεγάλες αποστάσεις από το επίκεντρο.

Ο καθηγητής Γεωφυσικής εξήγησε πως τα επιφανειακά σεισμικά κύματα, που παράγονται κυρίως σε σεισμούς με μικρό εστιακό βάθος, μπορούν να διανύσουν χιλιάδες χιλιόμετρα και να προκαλέσουν επικίνδυνες ταλαντώσεις σε κτίρια με μεγάλη ιδιοπερίοδο. «Ο σεισμός στη Myanmar επηρέασε τη Μπανγκόκ σε απόσταση πάνω από 1.000 χιλιόμετρα, γιατί τα κύματα έφτασαν με πολύ μεγάλο περιοδισμό, συντονίζοντας ψηλά κτίρια, υποδομές και γραμμές τρένων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με αφετηρία αυτό το φαινόμενο, ο Τσελέντης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας πως το ελληνικό τόξο –και ιδιαίτερα η Νότια Κρήτη, όπου η αφρικανική πλάκα βυθίζεται κάτω από την ευρασιατική– έχει σεισμικό δυναμικό έως και 8 Ρίχτερ. Όπως τόνισε, τέτοιοι μακρινοί, βαθιοί σεισμοί δεν απειλούν απαραίτητα με καταρρεύσεις, αλλά μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές σε κατασκευές όπως πολυώροφα κτίρια, γέφυρες, ανεμογεννήτριες ή υποδομές φυσικού αερίου.

«Δεν λέω ότι θα γίνει αύριο ή μεθαύριο σεισμός, αλλά οι κατασκευές μας δεν έχουν σχεδιαστεί με βάση αυτό το είδος ταλάντωσης. Οι περισσότεροι μηχανικοί υπολογίζουν μόνο τις κλασικές σεισμικές επιταχύνσεις», υπογράμμισε.

Ιδιαίτερα επικριτικός υπήρξε για τη στάση των τοπικών αρχών στην Κρήτη, αποκαλύπτοντας πως του ζητήθηκε μελέτη σεισμικής επικινδυνότητας για τη Νοτιοανατολική Κρήτη, αλλά απορρίφθηκε, επειδή περιλάμβανε και σενάρια τσουνάμι. «Δεν θέλουν καν να μπουν πινακίδες. Τους ενοχλεί γιατί θεωρούν ότι χαλάει την εικόνα για τον τουρισμό», είπε, αφήνοντας αιχμές για πολιτικά συμφέροντα και πλήρη απουσία ευθύνης.

Σημείωσε ακόμη ότι έχει φέρει ευρωπαϊκά κονδύλια για έργα παρακολούθησης, τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ, και προειδοποίησε ότι η Κρήτη ενδέχεται να αντιμετωπίσει πολύ χειρότερες καταστάσεις απ’ ό,τι η Ρόδος, αν δεν υπάρξει έλεγχος στην αυθαιρεσία των κατασκευών και σοβαρή εφαρμογή της πρόληψης.

Αναφερόμενος στη Σαντορίνη, διευκρίνισε πως η περιοχή παραμένει ενεργή, με καθημερινή σεισμική δραστηριότητα. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σεισμού 6 Ρίχτερ, διευκρινίζοντας ότι ένα τέτοιο γεγονός δεν θα καταστρέψει το νησί, αλλά «θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις αυθαίρετες και επικίνδυνες κατασκευές στην Καλδέρα».

Κατήγγειλε μάλιστα την πολιτική ελαφρότητα που είδε όταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν τη Σαντορίνη, χωρίς να κάνουν καμία αναφορά στις αυθαιρεσίες, παρά την ορατή επικινδυνότητα. «Είναι απαράδεκτο να βλέπεις συναδέλφους μου να ποζάρουν με πολιτικούς και να σιωπούν», είπε.

Ο Τσελέντης έκλεισε τη συνέντευξη επαναλαμβάνοντας πως δεν υπάρχει τρόπος ακριβούς πρόβλεψης, όμως η πρόληψη και η ειλικρίνεια απέναντι στον κίνδυνο είναι επιβεβλημένες. «Η φύση δεν δίνει ραντεβού. Αλλά είναι αδιανόητο να προτιμάμε τη σιωπή για να μη θίξουμε συμφέροντα, από το να σώσουμε ζωές».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη