Top News

Κ. Σπυριδάκη: «Η Δημόσια Διοίκηση βουλιάζει στην ίδια την πολυπλοκότητά της»


 Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ και Τομεάρχης Τουρισμού, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον Κανονισμό της ΕΕ για τη διακυβέρνηση δεδομένων και την ψηφιακή διαλειτουργικότητα, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβερνητική προσέγγιση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.

Η Βουλευτής Λασιθίου ξεκίνησε με θετική αναγνώριση της ανάγκης εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τονίζοντας ότι: «Η διαλειτουργικότητα δεν είναι ένας απλός τεχνικός όρος κενού περιεχομένου, είναι προϋπόθεση για να λειτουργεί ένα Κράτος σαν ενιαίο και σαν ζωντανό σύνολο και όχι ένα συνονθύλευμα ασυνεννόητων υπηρεσιών»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυσλειτουργίας του κράτους, όπως ανέδειξε η Βουλευτής, αποτελεί το Υπουργείο Εργασίας, όπου «Μόνο για το θέμα των συντάξεων υπάρχουν πολλαπλά λογισμικά μη συμβατά μεταξύ τους, που δεν μιλούν καν. Δεν υπάρχει ενιαία βάση, δεν υπάρχει διασύνδεση, δεν υπάρχει διαλειτουργικότητα και μετά αναρωτιόμαστε γιατί καθυστερούν οι συντάξεις, γιατί γίνονται λάθη στους υπολογισμούς, γιατί χάνονται στοιχεία. Μα πώς να μην γίνεται αυτό όταν το ίδιο κράτος λειτουργεί σαν ένα παζλ με κομμάτια που δεν κουμπώνουν μεταξύ τους;».

Επεσήμανε, επιπλέον, πως η ψηφιακή μετάβαση οφείλει να έχει ουσιαστική στρατηγική, όχι να αποτελεί επικοινωνιακό τρικ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ψηφιακή μετάβαση δεν είναι επικοινωνιακή κατασκευή, είναι αλλαγή παραδείγματος, είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο της σύγχρονης εποχής. Δεν αρκεί να μιλάμε για συμμόρφωση με τις Βρυξέλλες. Πρέπει να αποδείξουμε ότι χτίζουμε ένα νέο κράτος προς όφελος του πολίτη».

Η κα Σπυριδάκη δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική στο σημερινό μοντέλο διοίκησης, δηλώνοντας: «Η δημόσια διοίκηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βουλιάζει στην ίδια την πολυπλοκότητά της […] Βλέπετε το κράτος με τον πιο στενό, τον πιο μίζερο τρόπο. Το αντιμετωπίζετε ως λάφυρο εξουσίας, ως εργαλείο διαιώνισης πελατειακών σχέσεων, ένα κράτος που υπηρετεί λίγους και εξυπηρετεί ημετέρους. Ένα κράτος που δεν επιβραβεύει την αξία, αλλά το γνώριμο πρόσωπο, που νομοθετεί στο σκοτάδι, κρυμμένο πίσω από τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και προσχηματικές διαβουλεύσεις. Και πίσω από όλα αυτά; Ένας πολίτης που νιώθει ξένος στον τόπο του, αντιμέτωπος με αδιαφάνεια, ταλαιπωρία, αναξιοκρατία και αδικία. Ένας πολίτης που δεν έχει φωνή, έχει απλά αναμονή.»

Αναφερόμενη στην αναποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης και στην πολυπλοκότητα της γραφειοκρατίας παρέθεσε το παράδειγμα των αδιεξόδων με το Κτηματολόγιο: «Το Κτηματολόγιο αρνείται να προβεί σε διόρθωση, ακόμα και όταν υπάρχουν τίτλοι κτήσης […] Και όλα αυτά γιατί; Επειδή η διοίκηση αρνείται να αναγνωρίσει αυτό που θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως πρόδηλο σφάλμα, ένα προφανές τεχνικό λάθος, χωρίς πρόθεση, χωρίς δόλο, που θα έπρεπε να διορθώνεται με μια απλή διαδικασία και αντί γι’ αυτό, μετατρέπεται σε αδιέξοδο για τον πολίτη.»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Βουλευτής Λασιθίου στο κρίσιμο ζήτημα του ψηφιακού αποκλεισμού, επισημαίνοντας ότι η ψηφιακή μετάβαση δεν μπορεί να αφήνει πίσω τους πιο ευάλωτους. «Πόσοι συμπολίτες μας, ηλικιωμένοι, άνθρωποι της περιφέρειας, οικονομικά ευάλωτοι, έχουν πραγματική πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες; Μπορούμε να μιλάμε για ισότιμη μετάβαση όταν αφήνουμε πίσω τους πιο ευάλωτους;» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το ψηφιακό Κράτος οφείλει να είναι καθολικό, χωρίς αποκλεισμούς, και να υπηρετεί την ισότητα και τη δικαιοσύνη.

Κλείνοντας την ομιλία της, η Βουλευτής Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, τόνισε: «Αυτό είναι το δικό μας πρόταγμα. Ένα κράτος που προστατεύει και όχι που εμπλέκει, ένα κράτος που δίνει λύσεις και όχι αδιέξοδα. Ένα κράτος που δεν μεταθέτει τις δικές του ευθύνες στις πλάτες των πολιτών. Δεν ζητάμε το τέλειο. Ζητάμε το δίκαιο, το λογικό, το εφαρμόσιμο και αυτό είναι το σχέδιό μας, μια δημόσια διοίκηση που δεν κάνει τον πολίτη να αισθάνεται μικρός, αλλά τον στηρίζει για να μπορέσει να σταθεί όρθιος.»


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη