Σε οξεία κριτική κατά συγκεκριμένων προσώπων με θεσμικό ρόλο και άμεση εμπλοκή στην υπόθεση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Μακρύ Γιαλού προχώρησε ο πρώην δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι. Στο επίκεντρο της παρέμβασής του βρέθηκε ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ Νεκτάριος Παπαβασιλείου, ο βουλευτής Γιάννης Πλακιωτάκης και οι νυν δήμαρχοι Ιεράπετρας και Σητείας, Μανώλης Φραγκούλης και Γιώργος Ζερβάκης, τους οποίους κατονόμασε ως υπεύθυνους για τη μη υλοποίηση του έργου, κατηγορώντας τους για αδράνεια, ανειλικρινείς υποσχέσεις και πολιτική υποκρισία.
Ο κ. Καλαντζάκης ξεκαθάρισε πως η μοναδική διαφωνία που είχε με την κυρία Πηνελόπη Χατζάκη, κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας, αφορούσε τον χαρακτηρισμό του υγειονομικού σχηματισμού. Εκείνη επέμενε για Κέντρο Υγείας, ενώ ο ίδιος και το τότε Δημοτικό Συμβούλιο Μακρύ Γιαλού είχαν αποφασίσει την ίδρυση Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου, κρίνοντας ότι η πρώτη επιλογή ήταν ανέφικτη.
Πέρα όμως από τις παλιές διαφωνίες, το βάρος της παρέμβασής του έπεσε στη στάση της Πολιτείας και των αυτοδιοικητικών αρχών. Ο πρώην δήμαρχος αναφέρθηκε σε αλλεπάλληλες δεσμεύσεις που δόθηκαν από κυβερνητικούς αξιωματούχους και δεν τηρήθηκαν ποτέ. Χαρακτηριστικά επανέλαβε πως ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είχε υποσχεθεί την χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου, ενώ ανάλογες ανακοινώσεις είχαν γίνει και από τον κυβερνητικό βουλευτή Γιάννη Πλακιωτάκη. Παρ’ όλα αυτά, η χρηματοδότηση είτε δεν προχώρησε είτε παραμένει θολή, αφήνοντας το έργο μετέωρο.
Ο κ. Καλαντζάκης έθεσε στο στόχαστρο και τον Νεκτάριο Παπαβασιλείου, Περιφερειακό Σύμβουλο και νυν Διοικητή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. Τον κατηγόρησε για αδιαφορία, καταγγέλλοντας ότι όχι μόνο αποφεύγει δημόσια τοποθέτηση, αλλά και αγνόησε τις δεσμεύσεις που έδωσε στην ίδια την κυρία Χατζάκη. «Όταν ζητάς ψήφους, ξέρεις να παίρνεις τηλέφωνα. Όταν έρθει η ώρα να απολογηθείς για τις υποσχέσεις σου, εξαφανίζεσαι», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καλαντζάκης δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες και στους δύο δημάρχους, Ιεράπετρας και Σητείας, για έλλειψη κοινής δράσης και διεκδίκησης. Υπογράμμισε πως οι αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι όφειλαν να μεταβούν μαζί στο Υπουργείο Υγείας, να διεκδικήσουν ενεργά το έργο και να σταματήσουν να περιορίζονται σε υποσχέσεις μέσω τηλεφώνου. «Η καρδιά των χρηματοδοτήσεων χτυπά στην Αθήνα», είπε με νόημα, σημειώνοντας πως η απουσία συντονισμένων πρωτοβουλιών είναι ενδεικτική της αδιαφορίας.
Για τον πρώην δήμαρχο, η χαμένη ευκαιρία του Πολυδύναμου Ιατρείου συμβολίζει όχι μόνο την αποτυχία ενός θεσμού αλλά και μια συλλογική πολιτική αδράνεια που κόστισε στην τοπική κοινωνία μια σημαντική υποδομή υγείας. Κατήγγειλε ως «κοροϊδία» τις συνεχείς προσκλήσεις στην κυρία Χατζάκη για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και υποστήριξε πως έχει κάθε δίκιο να αποσύρει τη δωρεά.
Κλείνοντας, ο Θεοδόσης Καλαντζάκης υπογράμμισε ότι η ευθύνη δεν είναι γενική και αόριστη, αλλά έχει πρόσωπα και θέσεις: ο Παπαβασιλείου ως Διοικητής της 7ης ΥΠΕ, ο Πλακιωτάκης ως κυβερνητικός βουλευτής και ο Φραγκούλης ως δήμαρχος Σητείας. Και τόνισε: «Όποιος ζητά την ψήφο των πολιτών, οφείλει να τους λέει την αλήθεια. Όχι να τους εμπαίζει για δεκαετίες».
Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι αν θα υπάρξει έστω και τώρα πολιτική βούληση ή αν το Πολυδύναμο Ιατρείο Μακρύ Γιαλού θα αποτελέσει ακόμη ένα κεφάλαιο στα χρονικά των ευκαιριών που χάθηκαν για πάντα.
Δημοσίευση σχολίου