Με μία έξοδο στα… ορεινά, ο Πρωθυπουργός βάζει μία άνω τελεία στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και στις αναταράξεις που αυτό προκαλεί, με την κατάθεση δύο προτάσεων για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής από τρία κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Αριστερά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξαναπιάνει το νήμα των περιοδειών, και θα βρεθεί σήμερα στο Καρπενήσι, όπου θα επισκεφθεί το αθλητικό κέντρο, το 2ο δημοτικό σχολείο, το οποίο ανακαινίζεται στο πλαίσιο του προγράμματος Μαριέττα Γιαννάκου και στη συνέχεια θα συνομιλήσει με πολίτες. Αργότερα το μεσημέρι, θα επισκεφθεί την Φουρνά, το χωριό που “φιλοξένησε” δύο οικογένειες που θέλησαν να απομακρυνθούν από τις πόλεις, αλλάζοντας εντελώς ζωή, όπου θα γίνει συζήτηση για την ενίσχυση των ορεινών περιοχών.
Αυτή η επίσκεψη στη Φουρνά είναι άλλωστε ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό, να παρουσιάσει έστω και ακροθιγώς τον σχεδιασμό της για το πως θα ενισχύσει τις ορεινές περιοχές, με τον συνολικό σχεδιασμό να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2025.
Στο κλεινόν άστυ πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα εξαπολύουν πυρ για την απόφαση της κυβέρνησης να συστήσει εξεταστική επιτροπή, μιλώντας για “μπάζωμα” του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την Νέα Δημοκρατία να καταθέτει σήμερα το αίτημά της στη βουλή. Μέχρι χθες μαζεύονταν οι απαραίτητες υπογραφές, 60 τον αριθμό, όπως προβλέπει ο κανονισμός της βουλής, με την Πειραιώς να επιδιώκει να ξεπεραστεί το νούμερο των γαλάζιων υπογραφών, όταν απέναντί τους, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, συγκεντρώνει 72.
Παρά τις διαφορετικές φωνές που ακούστηκαν-από τους βουλευτές Στέλιο Πέτσα και Μάξιμο Χαρακόπουλο- οι οποίοι εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να γίνει προανακριτική, κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει διαρροές και το αίτημα θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία τωγ 152 ψήφων που χρειάζονται για την ψήφιση της πρότασης. Όλα δείχνουν ότι μέχρι τα τέλη της άλλης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση στη βουλή αλλά και η ψηφοφορία, ώστε στις αρχές Σεπτεμβρίου να αρχίσει η εξεταστική επιτροπή τις εργασίες της.
Σήμερα η κατάθεση πρότασης για εξεταστική επιτροπή
Εντός της ημέρας αναμένεται να καταθέσει επισήμως η Νέα Δημοκρατία την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή που θα ερευνήσει τις παθογένειες του ΟΠΕΚΕΠΕ και των αγροτικών επιδοτήσεων σε βάθος χρόνου ξεκινώντας από το 1998.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση συμπληρώνει τη δέσμη ενεργειών που κινούνται σε τρία παράλληλα επίπεδα και στοχεύουν στη συνολική αντιμετώπιση της προβληματικής υπόθεσης.
Οι πρωτοβουλίες προβλέπουν:
- Την ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ ώστε να θωρακιστεί το σύστημα πληρωμών και ελέγχων
- Σαρωτικούς ελέγχους από την Ειδική Ομάδα Ελέγχου (task force) για την αναζήτησή και την ανάκτηση παράνομων επιδοτήσεων
- Εις βάθος έρευνα στην Βουλή για τον εντοπισμό και την διόρθωση των χρόνιων παθογενειών
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου η πρωτοβουλία της πλειοψηφίας για διενέργεια εξεταστικής έρευνας κινείται αυστηρά σε θεσμική κατεύθυνση και αποτελεί την βέλτιστη οδό όχι μόνο για τον εντοπισμό των πολιτικών ευθυνών, των δομικών λαθών και παραλείψεων όπου υπάρχουν αλλά και για την ουσιαστική αντιμετώπιση τους. Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης αποτελεί άλλωστε ο εξορθολογισμός του συστήματος των αγροτικών ενισχύσεων και η αποκατάσταση της δικαιοσύνης στον πρωτογενή τομέα ώστε οι επιδοτήσεις να κατευθύνονται αναλογικά στους πραγματικούς παραγωγούς.
Οι κατηγορίες για συγκάλυψη και οι… μπηχτές
Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι αφού από την μελέτη της δικογραφίας δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τους δύο πρώην υπουργούς Βορίδη και Αυγενάκη, η επιλογή της εξεταστικής ήταν η πιο ενδεδειγμένη, ώστε να μην αφεθεί η αντιπολίτευση να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου, χωρίς να υπάρχουν αδικήματα. “Το αντίθετο της συγκάλυψης είναι. Είναι μία συνειδητή επιλογή, η οποία έχει έντονα στοιχεία αυτοκριτικης και καλούμε όλα τα κόμματα να μην σκεφτούν μικροκομματικά και να αγκαλιάσουν αυτήν την πρόταση” είπε χθες ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alfa, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τσουκαλά να κάνει λόγο για “πλυντήριο”.
Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να ακολουθήσει τον δικό του μοναχικό δρόμο, μην συνάπτοντας… συμφωνίες για την κατάθεση κοινής πρότασης με άλλα κόμματα, υπό τον φόβο ότι θα κατηγορηθεί ότι… έπαθε ΣΥΡΙΖΑ, όπως κατηγορείται από την κυβέρνηση. Τα… άκουσε βέβαια από την Κουμουνδούρου και την Νέα Αριστερά. Ο Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε ότι υπάρχει τρόπος να βρεθούν συνεργασίες και καθαρές λύσεις απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη να στηρίξει την πρόταση τους στο σκάνδαλο με “τις γαλάζιες ακρίδες”.
Δημοσίευση σχολίου