Kρήτης Περιήγηση Ιεράπετρα – Eδώ στο Νότο

 


Μια φωτογραφική περιήγηση σε γνωστές και άγνωστες ομορφιές της Κρήτης μέσα από τον φακό του Ηρακλή Μήλα

Εντυπωσιακές παραλίες και επιβλητικά βουνά, πολύβουες πολιτείες και γραφικά χωριά, σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι και σημαντικά θρησκευτικά μνημεία, πρόσωπα κι έθιμα, ανθρώπων έργα και φύσης θαύματα, συνθέτουν ένα μοναδικό παλίμψηστο που «δικαιώνει» την περηφάνια για τον τόπο μας.

#01 / Εδώ στο Νότο

Το οδοιπορικό μας στην Κρήτη δε θα μπορούσε να μην έχει ως αφετηρία τη «βάση» και το «ορμητήριο» μας, την Ιεράπετρα, την περιώνυμη «Νύμφη του Λιβυκού». Η ίδρυση της χάνεται κάπου στην αχλή των Μινωικών χρόνων και σε όλες αυτές τις χιλιετίες που μεσολάβησαν η παρουσία της υπήρξε συνεχής και αδιάλειπτη όσο κι αν η αναφορά σε αυτήν, σε ιστορίες, περγαμηνές, νομίσματα, χάρτες και πορτολάνους μπορεί να συνοδευόταν από διαφορετικές ονομασίες: Κύρβα, Κάμειρος, Πύτνα, Ιεράπυτνα, Ιεράπετρα ή απλά Γεράπετρος.

Η πορεία της δεν υπήρξε ευθύγραμμη, είχε τα πάνω και τα κάτω της, αλλά άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου και είναι σήμερα μια σύγχρονη, ζωντανή και δυναμική πόλη και ένας ισχυρός οικονομικός πόλος. Από εδώ, από την νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, από τη μοναδική πόλη στην νότια Κρήτη, από την μεγαλύτερη πόλη του Λασιθίου, από την πόλη με τις περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας στην Γηραιά Ήπειρο ξεκινάμε το ταξίδι μας στις ομορφιές της Μεγαλονήσου.

Κι επειδή, τον παλιό, καλό καιρό τα πιο ωραία ταξίδια γίνονταν από τις θαλάσσιες οδούς, ανοίγουμε πανιά από το λιμάνι και περνάμε ανάμεσα στον παλιό ερειπωμένο φάρο και τον Καλέ, το ενετικό φρούριο της πόλης. Είθε οι άνεμοι να είναι μαζί μας! «Γεραπετρίτη μου βοριά και Μυρθιανέ μου άερα/ σκορπίσετε τα βάσανα και τσοι καημούς μου πέρα»

πηγη:radiolasithi.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη