Η κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει το μοντέλο των τελευταίων ετών για τα τέλη κυκλοφορίας, δίνοντας δίμηνη παράταση και ταυτόχρονα «ανάσα» στα νοικοκυριά.
Η απόφαση πάρθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει άμεσα, μπορεί και σήμερα Πέμπτη.
Οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών θα έχουν ακόμη δύο μήνες στην διάθεσή τους να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας έως τα τέλη Φεβρουαρίου, κάτι που είχε συμβεί πέρυσι και πρόπερσι.
Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι οχημάτων καλούνται να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2024.
Προβληματισμός υπήρχε στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την λήψη της σχετικής απόφασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε και το ενδεχόμενο να υπάρξει κλιμακωτό «πέναλτι» για την πιθανή καθυστέρηση αλλά επικράτησε η λύση της παράτασης, ώστε οι καταναλωτές να πάρουν μία «ανάσα» καθώς στο τέλος κάθε έτους μαζεύονται πολλές υποχρεώσεις στα νοικοκυριά (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεις χρεών κ.λπ.).
Για το 2024, οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν το περιθώριο εμπρόθεσμης εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.
Κερδισμένοι και όσοι σχεδίαζαν να καταθέσουν πινακίδες
Κερδισμένοι από την παράταση είναι και εκείνοι που σχεδίαζαν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους για να αποφύγουν την πληρωμή των τελών. Πλέον θα έχουν περιθώριο δύο μηνών να κυκλοφορούν κανονικά τα οχήματά τους, καλυπτόμενοι από την παράταση. Ωστόσο, το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να προχωρήσουν σε ψηφιακή ακινησία του οχήματός τους για να μην τους επιβληθούν πρόστιμα. Μετέπειτα θα μπορούν να ανακτήσουν τις πινακίδες τους για ορισμένους μήνες του χρόνου πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.
Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας γίνεται ψηφιακά μέσω της ΑΑΔΕ, με κωδικούς taxisnet ή και χωρίς, με τη συμπλήρωση του ΑΦΜ και του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος.
Πιο αναλυτικά, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με τρεις τρόπους.
Εκτύπωση του ειδοποιητηρίου, και στη συνέχεια:
- Επισκέπτονται ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.
- Στην εφαρμογή της τράπεζάς τους (e-banking), χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.
- Επισκέπτονται κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και πληρώνουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.
Τέλη κυκλοφορίας: Τα πρόστιμα για τους εκπρόθεσμους
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όπως και η μη καταβολή τους, επισύρει πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα. Πιο συγκεκριμένα, το ύψος του προστίμου είναι:
- Ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ.
- Ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
- Μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.
Ακόμα πιο «τσουχτερά» είναι τα πρόστιμα για τους «πονηρούς» που θα μετακινήσουν το όχημά τους ενώ το έχουν θέσει ψηφιακά σε ακινησία.
Στις οδηγίες της ΑΑΔΕ για τα τέλη κυκλοφορίας επισημαίνεται πως «όχημα για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπιστεί στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και από τις Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την ΑΑΔΕ, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, και διοικητικό πρόστιμο ίσο με δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ».
Σε περίπτωση υποτροπής, το παραπάνω πρόστιμο τριπλασιάζεται, δηλαδή επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ίσο με τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, και, με απόφαση του κατά νόμο αρμόδιου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.
Δημοσίευση σχολίου