Τα νέα δεδομένα για τον ιό της καστανής ρυτίδωσης στις καλλιέργειες ντομάτας στην Ιεράπετρα

 


«Καμπανάκι» κινδύνου έχει σημάνει για μια ακόμα φορά στην Ιεράπετρα από τα κρούσματα καστανής ρυτίδωσης που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή και καταστρέφουν καλλιέργειες ντομάτας.

Για το θέμα έχει προγραμματιστεί ενημερωτική συνάντηση από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας την ερχόμενη Δευτέρα και σήμερα στο Ράδιο Λασίθι έδωσαν μια αναλυτική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί η προϊστάμενη του τμήματος φυτουγειονομικού ελέγχου στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, Άννα Μίχου και η Χριστίνα Βαρβέρη Ερευνήτρια και Διευθύντρια του Τμήματος Φυτοπαθολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

Κοινή διαπίστωση και των δύο ήταν πως τα κρούσματα της καστανής ρυτίδωσης αυξάνονται χρόνιά με τη χρονιά στο Λασίθι και μπορεί ο αριθμός τους συνολικά να μην είναι μεγάλος, όμως οι αριθμοί αυτοί αφορούν τα δείγματα που αποστέλλονται από τους ίδιους τους αγρότες για έλεγχο και έτσι η πραγματική εικόνα πιθανόν να κρύβει μεγαλύτερη προσβολή στην περιοχή.

Ο ιός ο οποίος παραμορφώνει και κάνει μη εμπορεύσιμες τις ντομάτες έχει ξεκάθαρα αρχική προέλευση από μολυσμένους σπόρους που τα περασμένα χρόνια έφτασαν στη χώρα μας από το Ισραήλ, ανέφερε η κα Βαρβέρη. Απ’ τη στιγμή που ο ιός εμφανίστηκε στην Ευρώπη το Μπενάκειο ελέγχει το 100% των εισαγωγών σπόρων από όλες τις χώρες τόνισε η κα Βαρβέρη, πλέον όμως ο ιός έχει εγκατασταθεί μόνιμα σε περιοχές όπως το Λασίθι και η πολύ εύκολη μετάδοσή του απαιτεί ιδιαίτερη αντιμετώπιση.

Mέχρι τώρα στο Λασίθι έχουν εντοπιστεί πάνω από 20 κρούσματα τα οποία αφορούν το 86% των δειγμάτων που έχουν σταλεί προς έλεγχο στο Μπενάκειο πρόσθεση η κα Βαρβέρη, ενώ το 2023 τα κρούσματα ήταν 59 το 2022, 30 και το 2021 μόλις 1.

Η κα Βαρβέρη τόνισε πως η προσεκτική, καθημερινή και με ειδικά μέσα απολύμανση είναι βασικός τρόπος αντιμετώπισης, τονίζοντας πως ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσσηνίας οι αγρότες έχουν πετύχει σημαντικά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας τέτοιες μεθόδους.

Ακούστε αναλυτικότερα 

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη