Καλαντζάκης: «Κύριε Τζαράκη, είστε άξιος συγχαρητηρίων για τη «διαφήμιση» που κάνατε στην Ιεράπετρα»


 Αγαπητέ κύριε Τζαράκη, ως Αντιπρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Νοτιοανατολικής Κρήτης σε πρόσφατη συνέντευξή σας στο  Ράδιο Λασίθι ισχυριστήκατε ότι η Ιεράπετρα συνεχώς υποβαθμίζεται και ότι δεν έχει γίνει προσπάθεια τα τελευταία έτη από τη μεριά του Δήμου για την ανάπτυξη του τόπου μας με υψηλού επιπέδου υποδομές.

Αλήθεια, όντως το πιστεύετε αυτό; Και αν ναι, για ποιο λόγο στις συναντήσεις μας όλα αυτά τα χρόνια δεν το είχατε αναφέρει; Αυτή είναι η προσωπική σας άποψη ή η άποψη όλου του Συλλόγου; Αναρωτιέμαι δεν ακούσατε, δεν είδατε τα έργα και τις υποδομές που άλλαξαν την όψη της πόλης και έδωσαν λύση σε χρόνια προβλήματα; Δεν αντιληφθήκατε το μέγεθος των έργων υποδομής που έγιναν, έργα αναπλάσεων, οδοποιίας, ηλεκτροφωτισμού, υδρευτικά, αρδευτικά, λιμενικά, έργα που αφορούν την καθαριότητα, την ανάδειξη του πολιτισμού μας και τα οποία ξεπερνούν στο σύνολο το ποσό των 68.928.868€ μόνο την προηγούμενη δημοτική περίοδο; Σας υπενθυμίζω, λοιπόν, ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ήταν εκείνη η οποία θέτοντας στο κέντρο του προγραμματισμού της πρωτίστως τη βελτίωση της ζωής των δημοτών αλλά και την προσέλκυση επισκεπτών προέβη σε μια σειρά πολύ σημαντικών έργων και ενεργειών. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ μπορούμε να αναφέρουμε:

1. Προβήκαμε στην αλλαγή της όψης της πόλης μας η οποία για πρώτη φορά απέκτησε κεντρική πλατεία.

2. Αναδείξαμε με αναπλάσεις και παρεμβάσεις τη δυναμική της πόλης μας με τη δημιουργία του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου.

3. Προχωρήσαμε σε αναπλάσεις όχι μόνο στην πόλη αλλά και στις Κοινότητες αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε χωριού.

4. Συντάξαμε μελέτες, βρήκαμε χρηματοδοτήσεις και προχωρήσαμε στην υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου ύδρευσης των τελευταίων δεκαετιών στον Δήμο της Ιεράπετρας με την αντικατάσταση του αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές της Σαρακίνας.

5. Ξεκινήσαμε την υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου υποδομής στον Μακρύ Γιαλό, τον Βιολογικό Καθαρισμό, ενώ παράλληλα πετύχαμε τη χρηματοδότηση και προχωρήσαμε στη δημοπράτηση του έργου για την αναβάθμιση της Εγκατάστασης και Επεξεργασίας Λυμάτων Ιεράπετρας και την επαναχρησιμοποίηση της εκροής για άρδευση.

6. Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά στην Ιεράπετρα τη Μονάδα Διαχείρισης και κομποστοποίησης Βιοαποβλήτων.

7. Δημιουργήσαμε  και αναδείξαμε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως την Αρχαιολογική Συλλογή (επισκευή και συντήρηση του κτιρίου), το Φρούριο του Καλέ (προστασία και ανάδειξη), την οικία του Ναπολέοντα (επισκευή, συντήρηση, τοποθέτηση εποπτικού υλικού) και για πρώτη φορά λειτούργησε ψηφιακό μουσείο στην πόλη μας.

8. Δημιουργήσαμε το πάρκο εκθεσιακών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων ΜΙΝΩΣ.

9. Ανακαινίσαμε το κτίριο του Παλαιού Δημαρχείου και στεγάσαμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

10. Μελετήσαμε, σχεδιάσαμε και είναι στο τελικό στάδιο η δημιουργία καταδυτικού πάρκου στην Ιεράπετρα.

11. Μελετήσαμε και είναι στο τελικό στάδιο ηδημιουργία υδατοδρομίου στην Ιεράπετρα.

12. Κατασκευάσαμε τον ύφαλο-Κυματοθραύστη στην  Ιεράπετρα για την προστασία του παραλιακού μετώπου.

13. Υλοποιήσαμε τη μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας.

14. Διεκδικήσαμε τη χρηματοδότηση της μελέτης του Εκθεσιακού-Συνεδριακού Κέντρου Ιεράπετρας και προχωρήσαμε στην ανάθεσή της, έργο που θα φέρει εκθεσιακό τουρισμό.

15. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε τη χρηματοδότηση της μελέτης για την κατασκευή του κτιρίου που θα στεγάσει το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο στο Καβούσι.

Όπως, λοιπόν, μπορεί να συνάγει ο οποιοσδήποτε από τα παραπάνω αλλά και από άλλα πολλά που υλοποιήσαμε, σίγουρα ΔΕΝ αφήσαμε τον Δήμο μας στην τύχη του, αλλά έχοντας ΣΧΕΔΙΟ και ΟΡΑΜΑ αγωνιστήκαμε για την πολύπλευρη ανάπτυξη του τόπου μας και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες για την τοπική αυτοδιοίκηση μέσα σε περίοδο πανδημίας και ενεργειακής κρίσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι επί των ημερών μας επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή νέες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς, όπως όλοι ξέρουμε, κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει σε μια περιοχή που θεωρείται-κατά τα λεγόμενα σας- υποβαθμισμένη.

Σας υπενθυμίζω ότι όταν παραλάβαμε τα ηνία του Δήμου, εκείνος ήταν υπερδανεισμένος δίχως δυνατότητα περαιτέρω δανεισμού. Με σκληρή δουλειά «νοικοκυρέψαμε» τα οικονομικά του, καλύψαμε τις υποχρεώσεις του και μάλιστα το 2023 πετύχαμε τον μεγαλύτερο Προϋπολογισμό όλων των εποχών για τον Δήμο Ιεράπετρας. Ακόμη, όμως, και τότε στα «δύσκολα» χρόνια δεν «σηκώσαμε τα χέρια ψηλά» χρησιμοποιώντας ως πρόφαση την οικονομική δυσπραγία του Δήμου. Αντίθετα, επιδιώκοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας προς τους πολίτες διεκδικήσαμε και πετύχαμε τη χρηματοδότηση των έργων που είχε ανάγκη η περιοχή ξεκινώντας από το μηδέν, από τη σύνταξη των μελετών τους οι οποίες ήταν ανύπαρκτες χωρίς μάλιστα να δανειστούμε ούτε ένα ευρώ παρότι είχαμε αυτή τη δυνατότητα κατά τη δεύτερη δημοτική περίοδο. Πρέπει, λοιπόν, όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται. Οι χρηματοδοτήσεις δεν «πέφτουν» από τον ουρανό, αλλά χρειάζονται συνεχείς διεκδικήσεις.

Ελπίζω, κύριε Τζαράκη, η σύντομη αυτή υπενθύμιση των όσων κάναμε τα προηγούμενα χρόνια να σας κάνει να ξανασκεφτείτε τα όσα διατυπώσατε. Και κάτι τελευταίο. Στο Δημοτικό Συμβούλιο συμμετέχουμε με στόχο να εκφράσουμε την άποψή μας σε σημαντικά θέματα του τόπου  και οι όποιες εντάσεις μπορεί να υπάρξουν να είστε σίγουρος ότι δεν έχουν ως στόχο την προσωπική μας προβολή, αλλά να συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία του Δήμου μας. Ως Δημοτική Παράταξη «Ιεράπετρα νέα Πορεία» όταν χρειαστεί να συνεργαστούμε με τον οποιοδήποτε για το καλό του τόπου  θα το κάνουμε, όπως το κάναμε πάντα. Αν, όμως, το καλό του τόπου απαιτεί να συγκρουστούμε δε θα διστάσουμε να ακολουθήσουμε κι αυτή την οδό.

Τέλος, είστε άξιος συγχαρητηρίων, διότι τα όσα είπατε χθες ως Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων αποτελούν την καλύτερη «διαφήμιση» για τον τόπο μας και δη κατά την περίοδο του Καλοκαιριού. Φαίνεται ότι ξέρετε να προβάλλετε με τον καλύτερο τρόπο το τουριστικό μας προϊόν.

Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
Ιεράπετρα Νέα Πορεία
Θεοδόσης Καλαντζάκης

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη